Διώχνουν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα από την ανατολική Ουκρανία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι δραστηριότητες της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο έδαφος της μονομερώς ανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία απαγορεύθηκαν λόγω «κατασκοπείας» και «λαθρεμπορίου ναρκωτικών», ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Η διαπίστευση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ακυρώθηκε λόγω της συμμετοχής των συνεργατών τους στη συλλογή πληροφοριών σχετικών με την άμυνα και σε παράνομες παραδόσεις ψυχοτρόπων φαρμάκων» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN.

Οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απαγόρευσαν αυτή την εβδομάδα τις δραστηριότητες πολυάριθμων ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όμως δεν είχαν εξηγήσει τους λόγους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ανταρτών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν επίσης οργανώσει «ψυχολογικά σεμινάρια που είχαν προδήλως στόχο να αποπροσανατολίσουν» τον ντόπιο πληθυσμό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδει ότι δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει άμεσα με την οργάνωση για να της ζητήσει να σχολιάσει τις κατηγορίες. Τον Σεπτέμβριο είχαν ήδη απαγορευθεί οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη γειτονική αυτονομιστική «Δημοκρατία του Λουχάνσκ», ταυτόχρονα με εκείνες πολυάριθμων άλλων ξένων ΜΚΟ.

Οι αντάρτες είχαν κατηγορήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι αποθηκεύουν «παράνομα ψυχοτρόπα φάρμακα», γεγονός το οποίο η οργάνωση είχε διαψεύσει καταγγέλλοντας παράλληλα κινήσεις εκφοβισμού σε βάρος της.

Την Παρασκευή η αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε τους περιορισμούς αυτούς που εμποδίζουν, όπως τόνισε, την εργασία των ΜΚΟ στη ζώνη των συγκρούσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.