Προσοχή στα σπίτια σας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

H ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης κατέληξε σε συμφωνία με τους θεσμούς, και στα 48 προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε τα ξημερώματα  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τελικός συμβιβασμός υπήρξε στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, ενώ για το θέμα των κόκκινων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών, αποφασίστηκε η μεταφορά του ζητήματος για το επόμενο πακέτο διαπραγμάτευσης.

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή θα υπάρχουν οι διατάξεις της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις κλπ.

Η τελική συμφωνία καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών, με τους δανειολήπτες να χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Στην δεύτερη ομάδα που κατατάσσονται περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες, θα προβλέπεται και μια εξωδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα προκύπτει ένα ποσό μηνιαίας δόσης το οποίο θα πρέπει να καλύπτει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό.

ΟΙ δανειολήπτες που θα μπορούν να ενταχθούν στη μεταβατική διάταξη και να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους, ουσιαστικά θα είναι μοιρασμένοι σε δύο ομάδες.

Για την πρώτη ομάδα –η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου- με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η προστασία θα είναι πιο εύκολη ενώ για το υπόλοιπο 35% θα υπάρχει η βάσανος της προδικαστικής διαδικασίας. 

Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής.

8180 ευρώ για τον εργένη
13917 ευρώ για τον παντρεμένο

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.