Ο συνυπολογισμός των κριτηρίων για τον προσδιορισμό της τρέχουσας αλλά και μελλοντικής δυνατότητας του νοικοκυριού για την εξόφληση του δανείου
του Μιχαλη Παναγιώτου.
Τα κριτήρια για την συμμετοχή του Δημοσίου στην εξόφληση του κόκκινου δανείου:
1. Το ακίνητο να χρησιμοποιείται σαν κύρια κατοικία.
2. Το ελάχιστο μην.διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
3. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τα 120.000ευρώ για τον άγαμο και θα αυξάνεται κατά 40.000 για τον έγγαμο και κατά 20.000 για κάθε παιδί μέχρι και τρία παιδιά.
4. Ο δανειολήπτης να είναι συνεννοήσιμος βάσει του κώδικά δεοντολογίας της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ.
5. Για Δανειολήπτες με εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ η ετήσια ελάχιστη καταβολή πρέπει να είναι στο 5% ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΊΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ τους και για το παραπάνω ποσό θα είναι στο 10%.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?
Θα συνυπολογίζονται τα έσοδα – έξοδα και θα φτιάχνουν την οικονομική εικόνα του δανειολήπτη.Κατόπιν το δικαστήριο θα έχει την δυνατότητα να προσδιορίζει την αξία του ακινήτου πού θα είναι προστατεύσιμο από πλειστηριασμό,έτσι ώστε να υπολογίζεται αν υπάρχει μείωση σε πιο χαμηλά επίπεδα του δανείου.
Όπως πιο πάνω [στοιχείο 2] αναφέρεται κριτήριο για τον υπολογισμό της ικανότητας του δανειολήπτη για την αποπληρωμή θα είναι το επίπεδο δαπανών σε σχέση με τις δαπάνες,η ηλικία του, ο αριθμός,και η ηλικία των μελών της οικογενείας ,τυχόν προβλήματα υγείας.
Επιτόκιο θα καθορίζεται ο μέσος όρος του επιτοκίου των στεγ.δανείων σε ευρώ με διάρκεια πάνω από 5 χρόνια.
Εδώ ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια προσδιορισμού της αξίας του ακινήτου,το οποίο πιστούχος θέλει να υπαχθεί στον νόμο ΚΑΤΣΕΛΗ.Η τράπεζα από την άλλη μεριά πού έχει την εμπράγματη εξασφάλιση με την πιο ψηλή απαίτηση [ σε περίπτωση ύπαρξης και άλλων δανείων]μέσα σε 6 μήνες θα καταθέτει έκθεση εκτίμησης για την αξία του ακινήτου.Τό ίδιο πράγμα μπορεί να κάνει και ο δανειολπητης.Αυτές οι εκτιμήσεις θα αξιολογούνται από το δικαστήριο.και αν υπάρχει απόκλιση,τότε πιστοποιημένος εκτιμητής θα καταθέτει την δική του εκτίμηση.Έτσι λοιπόν βάσει των δύο εκτιμήσεων το δικαστήριο θα αποφασίζει το ποσό πού θα πάρουν οι πιστωτές, σε περίπτωση πλειστηριασμού αλλά και θα καθορίζεται το ποσό της οφειλής.
Εδώ τώρα μπαίνει το Δημόσιο στην εξόφληση των δόσεων,αυτών πού ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δλδ θα πληρώνουν από 5% ΜΈΧΡΙ 10% του διαθεσίμου εισοδήματος όπως πιο πάνω γράψαμε, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρειάζονται την συνδρομή του Δημοσίου.
Τελειώνοντας….ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ της συμμετοχής του ΔΗΜΟΣΙΟΥ,είναι αυτός για τον οποίο έχει εκδοθεί ΟΡΙΣΤΙΚΉ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ,και πληροί σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις.-
Μ.Παναγιώτου