Κατερίνα Βρανά: «Ξέμεινα στην Αγγλία γιατί είχα περισσότερες ευκαιρίες από την χώρα μου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

“Ξέμεινα” μου λέει στην Αγγλία «εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκα και μεγάλωσα.  Μετά  πήγα για σπουδές και εκεί αρχίσαν όλα.  Μετά  το πανεπιστήμιο ξεκίνησα να δουλεύω στο Λονδίνο.

 

Δεν σου κρύβω μου άρεσε και σιγά σιγά έφτιαξα την ζωή μου. Επαγγελματικά, μάλιστα, μου προσφέρονταν πολύ καλές ευκαιρίες τις οποίες κι εκμεταλλεύτηκα όσο πιο πολύ μπορούσα. Ιδίως στον χώρο που ήθελα να κινηθώ, της κωμωδίας, υπήρχαν πολύ περισσότερα “ανοίγματα” στην Αγγλία απ ό,τι στην Ελλάδα.”

Η Κατερίνα Βρανά έπαιξε  σε αρκετές  τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα, θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου  και σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία.

Την κέρδισε ο κωμικός αυτοσχεδιασμός – όπου συνεργάστηκε με τις ομάδες Improvsters και Improvedy –  και τα σκετσάκια κωμωδίας με το έργο Dystopia, είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων Big Frizz και Blind Design) κι έχει συνεργαστεί με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4.

Στις αρχές του 2013 παρουσίασε το πρώτο της σόλο σόου στα Αγγλικά “Feta with the Queen” σε Λονδίνο και Αθήνα, και στα Φεστιβάλ Μελβούρνης, Μπράϊτον και Εδιμβούργου 2013 όπου έγινε sold out, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και το CNN την κατέταξε στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε»

Συναντηθήκαμε λίγο πριν την παράσταση της  στο θέατρο 104 στο Γκάζι. Ευδιάθετη γεμάτη ενέργεια. Τα είπαμε….

Επέστρεψες στα πάτρια εδάφη  με τη δουλειά about Sex..  τι θα δούμε σε αυτή τη δουλειά;;

Το About Sex επικεντρώνεται στην άποψή μου για το σεξ και στην ανησυχία μου ότι έχουμε χάσει λίγο την μπάλα με το θέμα αυτό. Το διαδίκτυο έχει αλλάξει πάρα πολύ το πώς βλέπουμε το σεξ και τις προσδοκίες που έχουμε γι αυτό κι ήθελα πολύ να το ψάξω αυτό το θέμα. Όσο πιο αστεία γίνεται, βέβαια!


Γιατί είναι κατάλληλο για ηλικίες πάνω από 18 ετών;

Γιατί αν και δεν είναι χυδαίο, είναι φοβερά επεξηγηματικό. Για την ακρίβεια, μπορεί να έρθει και κόσμος από 14-15 χρονών, απλά στο “Φέτα” υπήρχαν φορές που μου φέρνανε παιδάκια 7 κι 9 χρονών και δεν ήθελα ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να επαναληφθεί αυτό σ’ αυτήν την παράσταση!

Από  τις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο Θεάτρου 104  στον Γκάζι, ποιες είναι  οι αντιδράσεις του κοινού;

Πολύ θετικές θα έλεγα. Οι πρώτες παραστάσεις είναι πάντα πιο πειραματικές, βλέπεις πώς πάει το υλικό, τί δουλεύει και τί μπορεί να θέλει αλλαγή, οι αντιδράσεις του κοινού σού προσθέτουν πράγματα.. Τώρα που έχει στρώσει πάει πολύ καλά και το χαίρομαι πάρα πολύ!


Πότε θα ολοκληρωθούν οι παραστάσεις; Θα υπάρξει και παράταση;

Να ‘ναι καλά το κοινό που συνεχίζει να έρχεται, οι παραστάσεις όλο ολοκληρώνονται κι όλο στην παράταση είναι! Μόλις πήρα παράταση για τον Φεβρουάριο όπου και προστέθηκε άλλη μία μέρα οπότε από 12 Φεβρουαρίου θα παίζω Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου, 26/2, στα Αγγλικά. Και μετά το πρώτο ΠΣΚ Μαρτίου θα είμαι στην Θεσσαλονίκη.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με την σάτιρα αυτό κάθε αυτό;

Πάντα είχα μια φυσική ροπή προς την κωμωδία αλλά το μεγάλο βήμα ήταν όταν άρχισα να κάνω κωμικό αυτοσχεδιασμό ως εξάσκηση, για να λυθεί η γλώσσα μου στα Αγγλικά. Ε, αυτό οδήγησε σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, από κει πήγα σε γραφή και παρουσίαση κωμικών σκετς κι από κει η φυσική εξέλιξη ήταν το stand-up.


Τι προσπαθείς να τονίσεις μέσα από τις δουλειές σου;

Το κύριό μου μέλημα είναι να περνάμε όλοι καλά στις παραστάσεις μου. Και εγώ και το κοινό. Να διασκεδάσουμε και να γελάσουμε. Από κει και πέρα, αυτά με τα οποία ασχολούμαι είναι αυτά που με προβληματίζουνε στην καθημερινή μου ζωή. Η πρώτη μου παράσταση ήταν για τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στο εξωτερικό και τί γίνεται όταν μένεις σε άλλη χώρα απ’ αυτή που μεγάλωσες. Προφανώς αυτό το θέμα με ενδιαφέρει πάρα πολύ κι είναι μέρος της καθημερινής μου ζωής. Και η δεύτερη παράστασή μου, που παίζεται τώρα, ασχολείται με το σεξ και πώς αυτό έχει επηρεαστεί από το διαδίκτυο.


Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά;

Η πρώτη μου δουλειά μετά το πανεπιστήμιο ήταν ως πωλήτρια σε πολυκατάστημα του Λονδίνου. Μεγάαααλο σχολείο.

Σατιρίζεις και την Αγγλική αλλά και την ελληνική επικαιρότητα συγχρόνως ή χωρίζεις τις δυο κατηγορίες;

Δεν ασχολούμαι πολύ με την επικαιρότητα. Και ιδίως στην Ελλάδα νιώθω ότι πολύς κόσμος όταν βγαίνει έξω τα βράδια, βγαίνει για να ξεσκάσει και δεν θέλει να ξανακούσει αυτά που ακούει όλη μέρα. Η κωμωδία μου είναι πιο γενική, όταν σατιρίζω Ελλάδα κι Αγγλία πιάνω τα κλισέ και τα στερεότυπα και το τι νομίζει η μία χώρα για την άλλη και τα αποδομώ.


Υπάρχουν  κάποιοι   stand up comedians που σου αρέσουν στην Ελλάδα;

Όλοι οι συνάδελφοί μου έχουν κάτι που μ’ αρέσει και εμπνέομαι απ’ αυτούς συνέχεια. Τώρα που έχει δημιουργηθεί “σκηνή” stand-up comedy στην Ελλάδα, έχεις πολλές ευκαιρίες να βλέπεις τα διάφορα είδη κωμωδίας που κάνει ο καθένας και να ανακαλύπτεις συνέχεια καινούριους κωμικούς.

Οι Άγγλοι είναι πιο εξοικειωμένοι  με τη  σάτιρα, σε σύγκριση με τους Έλληνες;;

Οι Άγγλοι είναι πιο εξοικειωμένοι με το stand-up comedy και τον κωμικό αυτοσχεδιασμό συγκεκριμένα. Με την σάτιρα αυτή καθ’αυτή είμαστε εξίσου εξοικειωμένοι, απλώς αυτοί έχουν πολλούς περισσότερους τρόπους έκφρασης αυτής.


Ποιο είναι πιο θερμό κοινό;

Αχ αυτή η ερώτηση πάντα με δυσκολεύει γιατί αν σας πώ “το κοινό της 26 Δεκεμβρίου 2015” που ήταν όντως απο΄τα πιό ζεστά κοινά ever, τί καταλάβαμε; Συνήθως το κοινό  των γιορτών είναι πιό θερμó . Αν το πιάσουμε γεωγραφικά, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι ΠΟΛΥ ζεστό κοινό. Από κει και πέρα είναι θέμα διάθεσης, μέρας, ιδιοσυγκρασίας… Στην Θεσσαλονίκη έχω κάνει μία απ΄τις πιο αξέχαστες παραστάσεις μου στο Αριστοτέλειο Θέατρο με 600 άτομα κοινό, όπου τους λάτρεψα, ηθελα να γίνουμε κολλητοί όλοι! Και βέβαια στην Πάτρα, έχω πάει και τις δύο παραστάσεις και στις δύο ήταν τόσο μα τόσο δεκτικό κοινό. Είδατε, άμα αρχίσω θα τους αναφέρω όλους, γεωγραφικά, ημερομηνία, γιατί το κάθε κοινό έχει τις ιδιαιτερότητές του.

 

Κατατάχθηκες από το Cnn στις 13 υποσχόμενες stand-up κωμικούς παγκοσμίως; Μίλησε μου γι αυτήν την διάκριση και πώς ένιωσες;

Καλά, εννοείται ότι χάρηκα πάρα πολύ που με βάλανε σ’ αυτην την λίστα. Μεγάλη τιμή. Βέβαια να πούμε ότι στην Αγγλία δεν έκανε καμία διαφορά αυτή η λίστα, γιατί δεν τους νοιάζει τί λένε στο CNN. Αν δεν το έχει πει το BBC, τότε δεν έχει καμία βαρύτητα!! Οπότε αν και από την μία ήταν πολύ ωραία που με συμπεριλάβανε και μάλιστα και με τις άλλες κωμικούς σ’αυτήν την λίστα που είναι θηρία της κωμωδίας, από την άλλη δεν με βοήθησε ιδιαίτερα στην Αγγλία αυτό.


Μετά την Ελλάδα θα συνεχίσει η παράσταση κάπου στο Λονδίνο;  Πού  μπορούν να σε  απολαύσουν  οι απόδημοι μας (εκτός από το αγγλικό κοινό);;

Πρώτα κοιτάω να δω για Αυστραλία και μετά για Αγγλία. Θα δούμε τί θα κάτσει και πού!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.