Αντιρρήσεις και ενστάσεις σχετικά με την επικείμενη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας επιχειρεί να κάμψει ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Έχει επιδοθεί σε διαδοχικές προπαρασκευαστικές επαφές, με την Κύπρο να εξακολουθεί να κρατά το κλειδί για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφές πως δεν μπορεί να αναλάβει όλη την ευθύνη για το προσφυγικό:
«Η Δημοκρατία της Κύπρου δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου (για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) εφόσον η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που υποστηρίζει την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης ΕΕ – Τουρκίας, σημείωσε πως «οι προϋποθέσεις δεν έχουν αλλάξει».
Εντάσεις ωστόσο διατυπώνονται για επικείμενη συμφωνία και από άλλες χώρες. Η Βουλγαρία επιθυμεί επαναπροώθηση προσφύγων προς την Τουρκία ενώ Γαλλία και Ισπανία προβάλουν ανθρωπιστικούς λόγους.
«Είμαι σχετικά αισιόδοξος σχετικά με την πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας. Η στάση όλων των μελών του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ σήμερα ήταν εποικοδομητική,» δήλωσε ο Μπερτ Κούντερς, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.
Η σχετική αισιοδοξία του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντος στο προπαρασκευαστικό συμβούλιο ενόψει της Συνόδου δεν προεξοφλεί πως το «φιλόδοξο» και «περίπλοκο», κατά τα λεγόμενα του ιδίου, σχέδιο θα έρθει εις πέρας.
Πολλά εξαρτώνται από την Ελλάδα, ενώ εκκρεμούν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον θα φέρει εις πέρας βασικά σημεία του σχεδίου, όπως οι κατά περίπτωση αποφάσεις για το καθεστώς των προσφύγων από τη Συρία που θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία.