Σε δύο δόσεις το ψαλίδι στις επικουρικές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε δύο δόσεις αποφασίστηκε οριστικά να γίνουν οι περικοπές έως 30% για 250.000 επικουρικές συντάξεις. Θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το μαχαίρι θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Εκτιμάται πως αν τα 1.300 ευρώ αφορούν ποσά συντάξεων πριν από τις μνημονιακές περικοπές, ήτοι πριν από το 2010, τότε οι μειώσεις θα αφορούν πολύ περισσότερους συνταξιούχους.

Ο κύριος όγκος των κουρεμένων συντάξεων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 2 Αυγούστου και οι υπόλοιπες στις 2 Σεπτεμβρίου.

Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων (αναπλήρωση 40%), των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των τραπεζοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων ΔΕΚΟ κ.ά.

Από τις περικοπές διασώζονται οι συνταξιούχοι που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).

Η παρακράτηση θα επιμεριστεί σε ισόποσες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.

Μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31/12/2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1/1/2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 12 Μαΐου ο υπολογισμός γίνεται εξ ολοκλήρου με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.