Κωδικός ”24”

Facebook
Twitter
LinkedIn

τού  Μ.Παναγιώτου

Το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικά ό αν.Υπουργός κ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ  στην προσπάθεια καταστολής της φοροδιαφυγής , συνέχεια γίνοντα διαρροές γιά νέους τρόπους αντιμετώπισης της. Κατά καιρούς ακούστηκε, η χρήση αποκλειστικά μόνο του πλαστικού χρήματος [ κάρτες πάσης φύσεως ] και άμεση απόδοση  της αγοράς του Φ.Π.Α. , η διασταύρωση των συναλλαγών  μέσω του ΚΕΠΥΟ,ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΏΝ  ΜΈΣΩ ΤΟΎ WEB BANKING,  προσδιορίσθηκε όμως ακόμα , ημερομηνία έναρξης  των ελέγχων αυτής μορφής,δηλαδή ουσιαστικά δεν θα είναι διασταυρώσεις  δεν θα είναι έλεγχοι.

Μια νέα μορφή διέρρευσε χθές στις ειδήσεις, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την ονομασία «Κωδικός 24 ώρες».

Δηλαδή θα ελέγχονται ακόμα και τα προφίλ σε Facebook, Twitter, instagram!

‘Ετσι είναι έτοιμο το Υπ.Οικ. να εφαρμόσει  ένα νέο σχέδιο για τον έλεγχο των φορολογουμένων  και το ονομάζει, «Κωδικός 24 ώρες».

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των διαφόρων βάσεων δεδομένων από τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο κλπ,τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, σε ευρύτατη βάση, μην πω στο σύνολο τους.

Έρχονται τώρα και τα στοιχεία που θα  παίρνουν ακόμη και από εφαρμογές social media και κύρια το FACEBOOK   και το INSAGRAM  λέγεται ότι οι φοροελεγκτές  της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ και άλλων ελέγχουν  ήδη  1.800.000 ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων για τους οποίους ήδη υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Ήδη  σύμφωνα με πληροφορίες  εφαρμόζεται πιλοτικά και από τον επόμενο μήνα θα «τρέξει» στην ολοκληρωτική  μορφή, σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν ένα ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, θα τους δίνει κάμποσα  στοιχεία  από πολλές και διαφορετικές πηγές  και θα βγάζει ένα μήνυμα, « Να συνεχιστεί ή όχι ο φορολογικός έλεγχος».

Έτσι ο ελεγκτής με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορεί να μπεί στο προφίλ του φορολογούμενου στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram  και να παίρνει  στοιχεία για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μην φαίνονται στα επίσημα αρχεία που διαθέτει το κράτος.

Παρατηρείται ότι σε πολλά profile  του facebook, υπάρχουν κοινοποιημένα ,ΤΗΛΕΦΩΝΑ,ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ,Ι Δ Ι Ο Τ Η ΤΑ  του χρήστη και όχι μόνο…..ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΔΑΕΙΣ και την ΕΝΔΕΙΞΗ << ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ… κ.τ.λ.],ακόμα  και καθηγητές κατά κανόνα ΑΝΕΡΓΟΙ το χρησιμοποιούν…δηλαδή τι κάνει ΝΙΑΟΥ ΝΙΑΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΜΙΔΙΑ?

Ακόμη και ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης που μπορεί να απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες,.εχουμε την  συνήθεια να αναρτούμε φωτο,ιδιαίτερα από τα ξενοδοχεία διαμονής και τα νησιά πού γυρίσαμε…άλλη ανοησία.

Αν δεν υποστηρίζεται ο τρόπος διαβίωσης θα ελέγχονται οι δαπάνες  και αν δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου θα αποτελούν στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή προστίμων.

Εν τέλει εγώ το θεωρώ ένα δίκαιο μέτρο, για τους  ειλικρινείς φορολογουμένους, γι αυτούς πού δεν έχουν  έσοδα από αδήλωτες  πηγές….

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των βάσεων δεδομένων πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι διασταυρώσεις θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν 8.500.000 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από τον Φεβρουάριο του 2017.

Καιρός δεν ήταν??

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.