Έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας για να εγκριθεί η πώληση της Finansbank

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Το πράσινο φως για την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank, στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, άναψε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας. 

Το τίμημα ανέρχεται στα 2,75 δισ. ευρω και μαζί με την καταβολή των οφειλών της Finansbank προς την εθνική, φτάνει τα 3,5 δισ. ευρω, ενισχύοντας σημαντικά τόσο τους δείκτες ρευστότητας όσο και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

Παράλληλα, δρομολογεί τις εξελίξεις για την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των 2 δις. ευρω που έχει λάβει ως βοήθεια το ελληνικό δημόσιο, κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της θυγατρικής της στην Τουρκία, της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας και στόχος θα είναι να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, επισήμανε η πρόεδρος της τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ.

 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:

– Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

– Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

– Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

– Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.