“Heldenplatz” με την Κ. Καραμπέτη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Από τέλη Ιανουαρίου η εταιρία Λυκόφως και το Θέατρο της  Οδού Κυκλάδων – Λευτέρη Βογιατζή, θα συμπράξουν στην παραγωγή και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα από τα σπουδαιότερα έργα του  20ού αιώνα, το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ  Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων)

 

Η σκηνοθεσία θα είναι του Δημήτρη Καραντζά, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την  Υβόννη Μαλτέζου, τον  Παναγιώτη Εξαρχέα, αλλά και τους  Άννα Καλαϊτζίδου, , Σύρμω Κεκέ, , Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου

Η «Πλατεία Ηρώων» – όπως έχει αποδοθεί ο τίτλος στα ελληνικά, είναι μια κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας; Στο κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Καθηγητής Σούστερ, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης, την ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης.

Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων.

Το Heldenplatz παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Burgtheater της Βιέννης, το 1988, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των σχολίων περί αντισημιτισμού των κατοίκων της πόλης και των υπαινιγμών για την προσωπικότητα του Αυστριακού Προέδρου.

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ κατατάσσεται στους κορυφαίους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, μαζί με τον Σάμουελ Μπέκετ και τον Τζέιμς Τζόις. Το έργο του έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα στη λογοτεχνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ο ίδιος το έχει ονομάσει «ένα ολοκληρωμένο κωμικο-φιλοσοφικό πρόγραμμα». Είναι ο συγγραφέας που έκανε τη γερμανική γλώσσα, την «επιτηδευμένη και αδέξια» όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος, να ακουστεί όπως ποτέ στο παρελθόν, προσδίδοντάς της έναν ρυθμό αμιγώς μουσικό και «νεκρώνοντας, από την αρχή κιόλας, τις ολοκληρωμένες προτάσεις που θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να σχηματιστούν».


Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός παραγωγής-βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου

Ημέρες Παραστάσεων:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή


Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 16 € και μειωμένο 12 €

Σάββατο & Κυριακή: 18 € και μειωμένο 12 €

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.