Πέθανε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μια ιοστορική φυσιογνωμία .Εφυγε ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ενας απο τους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ‘ 90. Σε ηλικία 93 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.
Ο Πέρες νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα του Ισραήλ από τις 13 Σεπτεμβρίου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δηλώνοντας ότι δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην δυνατότητα της ειρήνης.

«Η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε στο Βολοζύν της τότε ανατολικής Πολωνίας (σήμερα ανήκει στη Λευκορωσία) με το όνομα Σιμόν Πέρσκι (Szymon Perski), στις 2 Αυγούστου του 1923. Ο Πέρες  ο τελευταίος Ισραηλινός ηγέτης που γεννήθηκε στη Διασπορά.
Μετανάστευσε στην Παλαιστίνη το 1934 μαζί με την οικογένειά του.Αρχικά, ενώ εργαζόταν στα «κιμπούτζ», αναμίχθηκε με τα πολιτικά και το 1947 προσχώρησε στο κίνημα Χαγκάνα του εφυέστερου και ισως του πιο σημαντικού ηγέτη του περασμένου αιώνα Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.Στα 25 του ο Περέζ έγινε Αρχηγός του Ναυτικού και απο τότε τα αξιώματα ακολούθησαν το ενα μετά το άλλο εως οτου ο Ισραηλινός Λαός τον ανέδειξε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της χώρας του.Προσπάθησε με κάθε τρόπο να φέρει την ειρήνη στην Μέση Ανατολή.Για το ρόλο του εκείνο (ως Υπουργού Εξωτερικών) στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να υπογραφούν οι Συμφωνίες στο Όσλο, το 1994, ο Πέρες τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τους Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ. Τον Νοέμβριο του 1995, μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, ανέλαβε και πάλι ως πρωθυπουργός. Αργότερα στην κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος και Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις περιοχές της Νεγκέβ και της Γαλιλαίας.
Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο για την Ειρήνη, που φέρει το όνομά του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.