Αναβάθμιση της πολιτιστικής διπλωματίας στους στόχους του ΥΠΠΟΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Είμαστε ένας τόπος, ένα μικρό καΐκι, μια μικρή βάρκα σε ένα πέλαγος μεγάλων προκλήσεων. Όμως, αυτή η βάρκα κουβαλάει έναν πολύ σημαντικό, πολύτιμο λίθο με μια λάμψη διαχρονική» είπε για τον ελληνικό πολιτισμό η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

 

Η υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους του ΥΠΠΟΑ, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η συντήρηση και ανάδειξη της αρχαίας και βυζαντινής κληρονομιάς και των νεότερων μνημείων. Ισοδύναμη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των σύγχρονων δημιουργών και στη σύνδεση των διαχρονικών μνημείων με την παιδεία, τον τουρισμό, τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος, επίσης, είναι η προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος να αποτελέσουν πυρήνα έμπνευσης κι όχι εμπόδιο στην εμψύχωση και την ανάδειξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, έτσι ώστε να προσφέρουν ήπια ανάπτυξη και αειφορία.

Με αυτό το πνεύμα, εξήγησε η κ. Κονιόρδου, θα κινηθεί το 2017 για τη σχέση Ελλάδας-Κίνας και Κίνας-Ελλάδας, όχι μόνο με πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά με σύνδεση του πολιτισμού, με βιομηχανικές συνεργασίες, με την οικονομία, με τις δυνατότητες εκατέρωθεν να αναπτυχθούν παράλληλα και άλλες δραστηριότητες.

Αυτή η στρατηγική, που θα απαιτήσει τη συνεργασία πολλών υπουργείων, θα στηριχθεί και στην πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε τη χρονιά Ελλάδας-Ρωσίας, Ρωσίας-Ελλάδας, που, όπως ανακοίνωσε, στόχος είναι να συνεχιστεί και να μη λήξει με το πέρας της χρονιάς και ήδη έχουν γίνει επαφές και διάλογος, έτσι ώστε να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι επίσης η αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και να υπάρξουν δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις περιφέρειες. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίνεται στην πολιτιστική διπλωματία με την έναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου, με βάση την πολιτιστική ισοτιμία, με βάση την αμοιβαιότητα με άλλες χώρες, έτσι ώστε να υπάρξουν συνεργασίες με μουσεία, με φεστιβάλ, αξιοποίηση εδρών, καλλιτεχνικών, ανθρωπιστικών και ελληνιστικών σπουδών.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή του υπουργείου, έτσι ώστε να προσφέρει -και όσον αφορά τα κτίρια αλλά και τους θεσμούς- και να παρέχει στους πολίτες, αλλά και στους καλλιτέχνες, στις ευπαθείς ομάδες, στους πρόσφυγες, στους καλλιτέχνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν στέγη για να εκφραστούν -και όχι μόνο την ώρα της παράστασης ή της παρουσίασης-, τη δυνατότητα να στεγαστούν στους ήδη υπάρχοντες χώρους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.