Στη Μόρια και το Καρά Τεπέ οι Αβραμόπουλος και Μουζάλας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης η επίσκεψη του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα στα κέντρα προσφύγων της Μόριας και του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδέχονται τα κράτη – μέλη της ΕΕ, στους οποίους θα παρέχουν ασφαλή διαβίωση.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνο με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των κατοίκων των νησιών, προς τους οποίους εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις άμεσες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί χώρος για να στήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τις ειδικές σκηνές για τους πρόσφυγες ώστε να προστατευθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί μόνο μια προσωρινή λύση.

Όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για την αποσυμφόρηση των νησιών» και σημείωσε ότι ευάλωτες ομάδες προσφύγων θα προωθηθούν στην ενδοχώρα, ενώ εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιεί την επίσκεψη, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο στρατόπεδο της Μεραρχίας και συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Ζαν Λουί ντε Μπροέρ διευθυντή της Διεύθυνσης ανθρωπιστικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέι συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Η επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού έρχεται σαν συνέχεια των όσων έγιναν γνωστά σχετικά με την κατάσταση στην οποία διαβιούν ιδιαίτερα στον καταυλισμό της Μόριας οι εγκλωβισμένοι στο νησί αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και της δημοσιοποιηθείσας «κοινής γραμμής» των δημάρχων των πέντε νησιών του Αιγαίου και την απόφασή τους να πιέσουν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του μέτρου της αποσυμφόρησης και τη δίκαιη κατανομή των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.