Νέο δημοσκοπικό άλμα για τον Μάρτιν Σουλτς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθούν να βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς για την καγκελαρία, προκαλώντας πονοκέφαλο στο επιτελείο των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ.

Σε νέα δημοσκόπηση του δημοσκοπικού Ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει σήμερα η Bild της Κυριακής το SPD κερδίζει 6 μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνοντας 29% στην πρόθεση ψήφου, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η διαφορά με τη συντηρητική χριστιανική ένωση μειώνεται έτσι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα από τις 14 στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, αφού Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) χάνουν τέσσερις μονάδες και υποχωρούν στο 33%. Η τελευταία φορά που τα δυο μεγάλα κόμματα βρίσκονταν τόσο κοντά ήταν πριν από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012.

«Πρωτοφανής μετατόπιση»

«Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει παλιούς ψηφοφόρους του SPD και να τους προσεγγίσει συναισθηματικά. Τόσο ισχυρή μετατόπιση στη δημοτικότητα κομμάτων μέσα σε μια εβδομάδα είναι πρωτοφανής», σχολίασε ο επικεφαλής του Emnid, Τόρστεν Σνάιντερ-Χάαζε.

Από δυο μονάδες χάνουν Πράσινοι (Grüne) και Αριστερά (Die Linke) που υποχωρούν πλέον στο 8% έκαστο. Με αθροιστικά 45% όμως, Πράσινοι, Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται κοντά στην απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες φαίνονταν ουτοπικό.

Καμία μεταβολή αντίθετα στα ποσοστά του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που συγκεντρώνει 11% και τους Φιλελεύθερους (FDP) που κινείται οριακά πάνω από το εκλογικό όριο του 5%, λαμβάνοντας 6 % στην πρόθεση ψήφου.

Ισχνό προβάδισμα Μέρκελ έναντι Σουλτς

Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου πάντως η Α. Μέρκελ διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, συγκεντρώνοντας 41% έναντι 38% που θα ψήφιζαν τον Μάρτιν Σουλτς. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD-Deutschlandtrend, ο υποψήφιος του SPD άφησε στο συγκεκριμένο ερώτημα για πρώτη φορά πίσω του την νυν καγκελάριο, και μάλιστα με διαφορά.

Η συνεχής άνοδος των ποσοστών του SPD και της δημοτικότητας του υποψηφίου της προκαλούν πονοκέφαλο στο εκλογικό επιτελείο του συντηρητικού στρατοπέδου. Μιλώντας στη σημερινή Bild, o βετεράνος βουλευτής της CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αφύπνισης του κόμματος. «Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε την ώρα που προσπαθούμε να κερδίσουμε έναν νέο υποστηρικτή να μην χάνουμε δυο παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους».

Τα ηγετικά κλιμάκια των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών συνέρχονται σήμερα και αύριο στο Μόναχο σε μια προσπάθεια να συγκεράσουν τις φαινομενικά ανυπέρβλητες διαφορές τους στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.