Το πρόβλημα του Μέγκα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Εδώ και 10 μήνες σέρνεται το πρόβλημα του τηλεοπτικού σταθμού  MEGA. Όλοι εντοπίζουν το πρόβλημα στην μη πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Την  ουσιαστική στάση πληρωμών πού έκανε η εταιρεία.

Την μη χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης.

Την μη επιστροφή των τιμολογίων  από χρεώστες τους πού είχαν εκχωρήσει σε εταιρείες  factoring.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες αυτές χρηματοδοτούν το 70% Έως 80% της αξίας του τιμολογίου εκτός Φ.Π.Α. το υπόλοιπο παρακρατείται για την εξόφληση των τόκων και λοιπών εξόδων.

Πώς λειτουργεί το factoring,το είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Είναι αυτά τα γεγονότα όμως , τα πραγματικά???

Ό Χ Ι  φίλοι μου…το  πρόβλημα είναι στην κεφαλαική διάρθρωση της εταιρείας.

Τι εννοώ.Τα  ίδια κεφάλαια της εταιρείας, λόγω των καθυστερήσεων πού παρουσιαζόταν στην  μη εξόφληση των δόσεων των δανείων….αλλά και των χορηγήσεων [ προσοχή άλλο δάνειο και άλλο κεφάλαιο κίνησης , τα τελευταία αποκαλούνται χρηματοδοτήσεις ]

Έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δηλαδή στην τραπεζική ορολογία  η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια ,όπως αυτή προκύπτει από τούς ισολογισμός ή τα ισοζύγια, είναι  ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

Τι κάνουν λοιπόν οι Τράπεζες, ζητούν ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, δηλαδή να βάλουν την διαφορά  για να εξισωθεί τουλάχιστον η σχέση  ιδίων προς   ΙΔΙΩΝ  προς  ΞΕΝΑ κεφάλαια, κατ ελάχιστον.

Σε τι ποσό ανερχόταν η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ….?? Σε 25.000.000 ευρώ.,και συμμετέχουν ,οι μέτοχοι κατά το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν.

ΕΕΕ  σ αυτή την πρόσκληση δεν  έστερξαν οι  ΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ της εταιρείας.

Ποιοι είναι:? ΟΙΚΟΓ.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΙΚΟΓ.ΨΥΧΑΡΗ,ΟΙΚΟΓ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ.

Από κεί και πέρα κάθε ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για κεφάλαιο κίνησης  ή FACTORING,από τις Τράπεζες,θα  ήταν εκτότων κανόνων της Τράπεζες της Ελλάδος.

Δεν μιλώ για τις δόσεις δανείων…για κάθε δόση πού λήγει, μετά την παρέλευση 90 ημερών από την μη πληρωμή της,μεταφέρεται στις προσωρινές καθυστερήσεις,και εκεί δεν υπάρχει [ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΛΔ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΕ ΤΟΣΑ  ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ], ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,όπως γίνεται με τα κεφάλαια κίνησης.

Ένα  δεύτερο στοιχείο ήταν η μη ύπαρξη ρευστότητας, η οποία  οδήγησε την εταιρεία να μην μπορεί να έχει ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη ισχύ, συνήθως  ενός μηνός,απαραίτητα στοιχεία για οποιαδήποτε ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.

Τώρα μετά την αίτηση  υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα του ΔΟΛ….άρα και των φυσικών του προσώπων….φαντάζει μακράν αδύνατη η συμμετοχή τους ΓΙΑ ΤΥΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ  στην ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΟΥ.

Άς δουν λοιπόν άλλες λύσεις οι ενδιαφερόμενοι…κ.κ. μέτοχοι.δηλαδή την εισροή  ζεστού χρήματος στην εταιρεία….και ας μην το κλωθογυρίζουν το θέμα από δώ κι από κεί…και ας μην παίζουν με ΨΥΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ…δλδ  των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.