Όλα όσα έγιναν στην συνέντευξη τύπου της ταινίας “Ξα μου”

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Στην Ελλάδα της Κρήτης και της κρίσης μας ξεναγεί η ταινία «Ξα μου» (Εξουσία μου), που από 15 Ιουνίου, θα προβάλλεται  στους  κινηματογράφος “Μίμης Φωτόπουλος” στο Μαρούσι, “Οdeon STARCITY”  στην Συγγρού, σε διάφορους νομούς   της Κρήτης αλλά και σε κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για  την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Κλειώς Φανουράκη, που έχει γυριστεί στην Άγια γη της Κρήτης,  με πρωταγωνιστές τους   Γιώργο Χωραφά, Λευτέρη Ελευθερίου, Σοφία Χιλλ, Άννα Φόνσου, Ζωή Χωραφά, Τατιάνα Καλάντζη, Νίκο Μπουσδούκο, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μάνο Πετράκη, αλλά και μια ομάδα ερασιτεχνών.

Όπως είπε η  κυρία Φανουράκη, στο aVecnews.gr, επέλεξε μαζί με τους επαγγελματίες και μη ηθοποιού γιατί είχαν αυτή τη φυσικότητα του Kρητικού και την ντοπιολαλιά. Ήταν γέννημα θρέμμα Κρητικοί, που είχαν να υποδυθούν τον εαυτό τους,  στην καθημερινότητα τους. Στην αρχή υπήρξε  μια αμηχανία μεταξύ επαγγελματιών  και μη ηθοποιών, περισσότερο από την μεριά των μη ηθοποιών, αλλά στη συνέχεια ισορρόπησαν μεταξύ τους.


Μια ταινία που σου συστήνει τους ντόπιους αγρότες, αμπελουργούς, κτηνοτρόφους, τυροκόμους και ψαράδες,  της Κρήτης και σου  ζωντανεύει  στη μεγάλη οθόνη μια αισιόδοξη ιστορία μυθοπλασίας με στοιχεία ηθογραφίας.

Ο Γιώργος Χωραφάς, καλείται να υποδυθεί τον Τζώνη, έναν διευθυντή ξενοδοχείου, εθισμένο στον ηλεκτρονικό τζόγο που εν καιρώ κρίσης, χάνει τη δουλειά του.  Εκεί που όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει, και ενώ βρίσκεται στο μέσο του κρητικού πελάγους μέσα στην βάρκα ενός ντόπιου ψαρά-  αντικρίζει με την αυγή την  ανατολή του ήλιου, και ένας νέος κόσμος γεννιέται μέσα του.  Από τη γυναίκα και τα παιδιά του όμως, ως τους τυχαίους συνοδοιπόρους του στην Κρήτη, θα παρακινηθεί σε ανοίκεια, απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση που ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια τη δύναμη και τη θέληση του εαυτού του, με την «εξά» του και με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε.

Όπως μας είπε ο κύριος Χωραφάς στην συνέντευξη τύπου που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο στον 4ο όροφο του εστιατορίου Yolenis Hellas, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας: «Σε μια εποχή που η κοινωνία και σε Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, έχει χάσει τις σημαντικότερες αξίες, έρχεται αυτή  η ταινία να διαψεύσει πολλά. Είναι  μια γαλλική  ταινία γυρισμένη στην Κρήτη. Έχει το Γαλλικό μέτρο. Είναι  μια ταινία που δεν χει μελόδραμα και   όλα γίνονται σταδιακά.  Οι  άνθρωποι που προσγειώνουν τον Τζώνη, είναι άνθρωποι της γης, ενώ ο αυτός βλέπει την Κρήτη από την μεριά, στην ουσία, του τουρίστα.»

Ενώ συμπλήρωσε «Εμένα αυτό που μου άρεσε στην ταινία, είναι ότι αυτός ο άνθρωπος κάνει το λάθος που κάνουμε όλοι άμα βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη θέση, προσπαθεί να κάνει τα πάντα να γυρίσει πίσω στο πριν. Αλλά το πριν περνάει κρίση πώς μπορείς να επιμένεις σε αυτό. Όταν απογυμνωθείς, πρέπει να καθίσεις να σκεφτείς τι είναι πραγματικά ουσιαστικό για σένα. Είναι κλισέ αυτό που λέω, γιατί οι Έλληνες το έχουν ζήσει στο πετσί τους, αλλά η Κλειώ το έχει χτίσει πολύ ωραία με την αλληγορία του Πλάτωνα. Αυτός ο άνθρωπος είναι στο σκοτάδι και αναζητεί το φως και τα καταφέρνει.»


Ένα ολιγόλεπτο πέρασμα από την ταινία, κάνει και η αγαπημένη ηθοποιός Άννα φόνσου. Πάντα αυθεντική και ειλικρινής η κυρία  Φόνσου, είπε με χιούμορ:  «έκανα αυτή την μικρή σκηνή γιατί ήθελα πολύ να παίξω με τον Γιώργο Χωραφά»

Ωστόσο, αυτά τα πέντα λεπτά της Άννας Φόνσου, απεικονίζουν  το άλλο πρόσωπο της  Ελλάδας, αυτό  της φτώχειας, της ανέχειας και της ένδειας.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν όλοι οι συντελεστές και ηθοποιοί της ταινίας. Μίλησαν οι Μάρω Θεοδωράκη και Γιώργης Μανωλάκης, για τον τρόπο που πάντρεψαν τις μουσικές τους και τις  έδεσαν στην ταινία.  Η Ζωή Χωραφά, κόρη του Γιώργου Χωραφά, όπου την βλέπουμε στην ταινία να υποδύεται επίσης την κόρη του βραβευμένου ηθοποιού. Ο Λευτέρης Ελευθερίου, κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις με την αυθεντικότητα του και το χιούμορ του. Η Σοφία Χιλλ, που υποδύεται στην ταινία την γυναίκα του Τζώνη. Θα την χαρακτήριζε κανείς  ήρεμη δύναμη, ταλαντούχα με υπέροχη λυρική φωνή.

Η βραδιά τελείωσε  με εκλεκτά Κρητικά γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.