Οι εντυπώσεις μας από την γενική πρόβα του Μιούζικαλ “Sweeney Todd”

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Ανάμεσα  από τις διαφορετικές και μεγάλες  στιγμές του φεστιβάλ Αθηνών, υπάρχει ένα λυρικό  αριστούργημα  που όσοι σπεύσουν να προμηθευτούν το εισιτήριο, θα ζήσουν στις 19 Ιουλίου, το μεγαλείο του θρυλικού μιούζικαλ «Sweeney Todd» μεταφρασμένο στα ελληνικά.



Πρόκειται για  μουσικό θρίλερ,  σε στίχους και μουσική Stephen Sondheim και  σε σενάριο Hugh Wheeler, που για πρώτη φορά προσγειώνεται στην Ελληνική σκηνή από την Καμεράτα  – Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής. Η απόδοση στα ελληνικά έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Καμεράτας,  Γιώργο Πέτρου, ο οποίος ανάλαβε την σκηνοθεσία αλλά και την μουσική διεύθυνση.

Είναι παράσταση πρόκληση τόσο για τους ηθοποιούς και τον Γιώργο Πέτρου, όσο και για το κοινό. Όπως χαρακτηριστικά λέει για το  Sweeney Todd ο κύριος Πέτρου «είναι έργο στο οποίο η συνύπαρξη του τραγικού και του κωμικού γίνεται με τον πιο ευφυή τρόπο,  ενώ έννοιες του μίσους και της εκδίκησης παίζουν κρυφτό με την πατρική αγάπη, τον έρωτα και το τυφλό πάθος. Είναι ένα έργο μουσικοδραματικό με αριστοτεχνική σύλληψη, με ολοκληρωμένους και ειλικρινείς χαρακτήρες. Με μια μεγαλειώδη μουσική και μια παρτιτούρα επικών διαστάσεων και απαιτήσεων»

Είχα την χαρά  να βρεθώ στην πρόβα  τζενεράλε που έγινε στο Ηρώδειο την Δευτέρα το βράδυ. Ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη παράσταση, έφυγα εντυπωσιασμένη, αρθρώνοντας μονάχα την λέξη αριστούργημα.  Άρα στις 29 Ιουλίου που θα παίξει επίσημα στο Ηρώδειο, θα μιλάμε για θρίαμβο.

«Ο θάνατος είναι η μοίρα όλων των ανθρώπων»

Είναι έργο, που σε περνάει από 40 κύματα,  δεν είναι μονότονο, ούτε μπορείς να φανταστείς το φινάλε του. Γίνεσαι αρχικά κτήμα της μουσικής του έργου. Είναι ένας αστικός μύθος που ξεκίνησε από τα βικτωριανά εβδομαδιαία έντυπα του Λονδίνου, και έφτασε μέχρι την μεγάλη οθόνη. Η ιστορία του φονικού κουρέα – που υποδύεται ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός – διαδραματίζεται στο Βικτωριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα. Η εκδίκηση στο έργο αρχίζει, όταν ο δικαστής Turpin, εξορίζει τον κουρέα Benjamin Barker, επειδή είναι ερωτευμένος με την γυναίκα του Todd. Ο Barker επιστρέφει μετά από 16 χρόνια εξορίας, με το όνομα “Sweeney Todd”, με σκοπό να βρει την γυναίκα του και το νεογέννητη – τότε – κόρη του. Στην Fleet Street, συναντά την κυρία Lovett, – που υποδύεται η Νάντια Κοντογιώργη – μια μοναχική χήρα που είναι γνωστή για τις κρεατόπιτες της. Η γνωριμία αυτή, είναι η αρχή του τέλους. Λίγο τα ψέματα της Lovett για να κερδίσει μια οικογένεια, περισσότερο η  δίψα του Sweeney για εκδίκηση , τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

Μπορεί η παράσταση  να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς σας, αλλά δεν είναι έργο μακάβριο ούτε τρομακτικό. Δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της όπερας,  είναι τόσο ισορροπημένες οι έννοιες όπερα και  μιούζικαλ, που κεντρίζει την προσοχή και γοητεύει τον θεατή που δεν είναι μυημένος στα δυο είδη.  Είναι  καιρός επιτέλους,  να ρίξουμε λίγο  την προσοχή στις δουλειές της  Καμεράτα – Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής, που μπορεί να είναι πιο διακριτική επικοινωνιακά  η δράση της, αλλά είναι εκεί που συναντάς  την Τέχνη, στο  ανώτερο επίπεδο που συνεχώς εξελίσσεται.




Η ερμηνεία του βαρύτονου, Χάρη Ανδριανού, στο ρόλο του “Sweeny Todd” αλλά και η ερμηνεία της Νάντιας Κοντογιώργη στο ρόλο της κυρίας  Lovett, είναι  υψηλών  ντεσιμπέλ. Ο Χάρης Ανδριανός, έχει το τρομακτικό,  ψύχραιμο, ύφος Θανάτου του Todd, που   μπορεί  να ανταπεξέλθει  σε κάθε απειλή.  Με  την ακμάζουσα φωνή του σε ανατριχιάζει και σου κεντά όλη την ψυχοσύνθεση του ήρωα, που μέσα σου στο τέλος τον λυτρώνεις.

Η Νάντια Κοντογιώργη, χωρίς να υπερβάλω, εκπροσωπεί την καλύτερη εκδοχή της γενιάς της  και είναι ένα καλό «δόλωμα» για να φέρει πιο κοντά την νεολαία,  στην λυρική σκηνή.  Είναι διαισθητική,  είναι κωμική, όπως είναι η Lovett. Eνα συμπαθητικό πλάσμα, που σε κάνει να γελάς όπως ένα παιδικό κόμικς. Μοιάζει σαν κάτι που πέθανε και γύρισε σαν φάντασμα, έχει άγρια μαλλιά, μεγάλα στρογγυλά μάτια, γνωρίζει πολύ καλά  το απέραντο, βρώμικο, ταξιαρχικό Λονδίνο στο οποίο ζει. Γι αυτό δεν νιώθει ενοχές που  οι πίτες της είναι καμωμένες από κρέας γάτας.

Αξιοσημείωτη η παρουσία της Μυρσίνης Μαργαρίτη, που υποδύεται την Τζοάννα, την κόρη του Sweeney. Είναι από τις  σοπράνο, που ξεχωρίζουν στην χώρα μας, αλλά διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Είναι προικισμένη  όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της παράστασης.  Άννα Κουτσαφτίκη – Ζητιάνα, Χριστόφορο Σταμπόγλη – δικαστής Τέρπιν,  Άρη  Πλασκασοβίτη –  Τομπίας),  Γιάννης Καλύβα – Άντονυ, Γιάννη Χριστόπουλο – Αντόλφο Πιρέλλι, Χρήστο Κεχρή – επίτροπος Μπάμφορντ.

Μια πολύ καλή παράσταση δεν παίρνει εύσημα μόνο υποκριτικά και σκηνοθετικά. Στην προκειμένη  περίπτωση, τα σκηνικά του Πάρη Μέξη, τα κοστούμια της Γιωργίνας Γερμανού, οι Φωτισμοί του  Γιώργου Τέλλου και η  χορογραφία της  Ζωής Χατζηαντωνίου, είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της παράστασης.  Μας ταξιδεύουν, δίνουν ρυθμό, τόπο και χρόνο, ατμόσφαιρα, δημιουργούν αισθήματα,  και το σημαντικότερο συμβαδίζουν όλα μεταξύ τους.

Επίσης συμμετέχουν στην παράσταση οι: Λητώ Μεσσήνη, Χριστίνα Μιχαλάκη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Μαρία Μουρκούση, Αναστασία Κότσαλη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Βαγγέλης Αγγελάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιάννης Μανιατόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Νικόλας Μπογιατζής, Σωτήρης Τριάντης, Αντώνης Δήμου, Άγγελος Χονδρογιάννης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόζα και τα  τραγούδια είναι στην ελληνική γλώσσα, όπως επίσης και οι υπέρτιτλοι.




Info:

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

29 Ιουλίου 2017

21:00


Τιμές εισιτηρίων

​Κανονικό: Από 15€ έως 50€

Φοιτητικό: 10€

ΑΜΕΑ: 5€

Ανέργων: 5€

Προπώληση www.viva.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.