Αρχίζουν οι γεωτρήσεις με την Τουρκία θεατή

Facebook
Twitter
LinkedIn

του Μάριου Πουλλάδου

Χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και χωρίς καθυστέρηση  ξεκινούν από σήμερα οι εργασίες του γεωτρύπανου West Capella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις τουρκικές προκλήσεις σε θάλασσα και αέρα.

«Καμία ανησυχία δεν δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ και όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι  η πλατφόρμα έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στο οικόπεδο και ήδη άρχισαν οι ενέργειες σταθεροποίησης της. Το τρυπάνι αναμένεται να μπει στο βυθό μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου

Αναμένονται να αρχίσουν, πρόσθεσε, και πτήσεις ελικοπτέρων για την ασφάλεια υποστήριξης των εργασιών και επεσήμανε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο ασφάλειας και διάσωσης της Κύπρου.


Διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς

Κληθείς να σχολιάσει τις  τουρκικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως αυτές διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου και είναι πολύ μακριά από τη γεώτρηση. Ωστόσο, εξήγησε,  έγιναν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς για την παράνομη διεξαγωγή της και την έκδοση παράνομων NAVTEX και ΝΟΤΑΜ.

Ερωτηθείς επίσης για τις δύο γαλλικές πολεμικές φρεγάδες που έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λάρνακας,  είπε πως αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με την γεώτρηση. Τόσο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Μπούς μας όσο και οι δύο γαλλικές φρεγάδες έχουν άλλους λόγους που βρίσκονται στην περιοχή, είπε.  Οι δύο φρεγάδες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου

Ήδη, τέθηκε σε ισχύ η Navtex (ΝΑVΤΕΧ), οδηγία προς ναυτιλομένους, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.


Στήριξη Ουάσιγκτον

Όπως πως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγναντίου ότι  «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».


Τουρκικοί λεονταρισμοί

Η Τουρκία συνεχίζει τους λεονταρισμούς της, αφού ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της 17ης μέχρι το πρωί της 18ης Ιουλίου. Η περιοχή που έχει δεσμευτεί με την τουρκική  NAVTEX  έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για στρατιωτικά γυμνάσια, όπως ονομάζονται, περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων  5,6,7, τα οποία συνορεύουν βορείως με το οικόπεδο 11. Μέχρι πριν από λίγο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πάντως, οι  κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν είναι καινούργιες, αφού, υπενθυμίζουμε, είχε προβεί σε παρόμοιες ενέργειες και κατά την γεώτρηση της Noble στο οικόπεδο «Αφροδίτη», τον Σεπτέμβριο 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στις εν λόγω ασκήσεις, αφού αυτές έχουν στρατιωτικό περιεχόμενο και δεν έχουν σχέση με οικονομική δραστηριότητα. Αυτό που αποτελεί παρατυπία είναι το εξής: Η Τουρκία όφειλε πρώτα να ενημερώσει το παράκτιο κράτος, στην προκειμένη περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε αυτή να προβεί στην έκδοση σχετικής NAVTEΧ για προστασία των διερχόμενων σκαφών. Επί της ουσίας δεν έχουμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου ή του δικαίου της θάλασσας.


Πουλάει τσαμπουκά η Τουρκία

Στην ρητορική που ακολουθεί η ‘Αγκυρα απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας Δ. Βίτσας την στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, η οποία όπως εξήγησε είναι χωρίς πραγματικά πυρά. Στις τουρκικές προκλήσεις και τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρώην Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κ Γιώργος  Μανιάτης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Μανιάτης είπε «H Τουρκία παίζει το γνωστό παιχνίδι. Η Τουρκία πουλάει τσαμπουκά που δεν θα της περάσει».

«Ο Ερντογάν ξεφεύγει  καμιά φορά από αυτά που μπορεί να αναμένει κανείς.  Απειλεί την TOTAL και την ΕΝΙ, δυο ενεργειακούς κολοσσούς, ότι  θα κάνει κάποιες κινήσεις όταν θα πλησιάσει το γεωτρύπανο. Πιθανολογώ ότι δεν θα κάνει τίποτα από το να στείλει ένα σεισμογραφικό να κάνει δήθεν έρευνες, όπως κάνει κάθε φορά», είπε

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως μέχρι πριν λίγα χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος ήταν έξω από τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. «Τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια αυτή η ευρύτερη περιοχή, στην  οποία εντάσσεται και η Ελλάδα, θεωρείται από όλους τους ειδικούς ως μια πολύ ελπιδοφόρα αυτοδύναμη πηγή τροφοδοσίας για ολόκληρη την Ευρώπη», επεσήμανε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.