Στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια οι εορτασμοί για την 14η Ιουλίου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ θα παραστούν σήμερα, Παρασκευή, στο Παρίσι στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου. Στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στη Νίκαια, για να τιμήσει τη μνήμη των 86 θυμάτων και των 450 τραυματιών της περσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Στην μεγαλειώδη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων θα συμμετάχουν 3.720 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα.

«Είναι μια καταπληκτική εθνική γιορτή. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή. Θεαματικό» είχε σχολιάσει χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν.

«Τα δύο έθνη μας είναι ενωμένα, μαζί, για πάντα, από το πνεύμα της επανάστασης και της μάχης για την ελευθερία» πρόσθεσε.

Το πρωί της Παρασκευής ο Μακρόν θα εκφωνήσει σύντομη ομιλία μετά την παρέλαση.

Ωστόσο, στη Νίκαια οι εορτασμοί θα γίνουν σε βαριά ατμόσφαιρα. Ογδόντα έξι κεριά θα ανάψουν, πριν από την άφιξη του γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής.

Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, με στόχο να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ISIS, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και της οργάνωσης.

Μετά την αναχώρηση του Τραμπ, ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νίκαια με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας.

Πριν από την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση.

Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν στον ουρανό 86 μπαλόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.