«The Dark Tower» από 3 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Facebook
Twitter
LinkedIn

“Καθώς ο Μαυροντυμένος Άντρας απομακρυνόταν προς την έρημο, ο τελευταίος Πιστολέρο ήταν ακριβώς από πίσω του”. Αυτές ήταν οι πρώτες, καθοριστικές γραμμές με τις οποίες ο Stephen King πυροδότησε τη δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου μέσα από τις σελίδες των (οκτώ) βιβλίων του Ο Μαύρος Πύργος, που κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με τον ομώνυμο τίτλο. Ο Μαύρος Πύργος, το magnum opus του King, μπλέκει με μαεστρία είδη όπως γουέστερν, θρίλερ, φαντασία – και η ταινία αξιοποιεί όλα αυτά τα στοιχεία, «δένοντάς» τα σε μια φλογερή ταινία δράσης.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο θα βρούμε τον Idris Elba (Pacific Rim, Thor: Σκοτεινός Κόσμος, Beasts of no Nation) να υποδύεται τον Πιστολέρο Roland Deschain, και  τον Matthew McConaughey (Interstellar, True Detective, Gold, Dallas Buyers Club) που είναι ο Walter O’Dim, ο Μαυροντυμένος Άντρας. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δανός Nikolaj Arcel (A Royal Affair, Truth About Men) ενώ την παραγωγή οι Ron Howard (Infrerno, The Da Vinci Code) και Erica Huggins (Fightplan).

Σύνοψη:

Δεν υπάρχει μόνο ένας κόσμος στο σύμπαν μας. Ο Roland Deschain (Idris Elba) είναι ο τελευταίος Πιστολέρο, ορκισμένος υπερασπιστής του σύμπαντος και εγκλωβισμένος σε μια αέναη μάχη με την αιώνια νέμεσή του, τον Walter O’Dim (Matthew McConaughey), δηλαδή τον Μαυροντυμένο Άντρα. Ο Πιστολέρο προσπαθεί να αποτρέψει τον O’Dim από το να γκρεμίσει τον Μαύρο Πύργο, ο οποίος κρατά ολόκληρο το σύμπαν σε ισορροπία. Με το πεπρωμένο των κόσμων να διακυβεύεται, και την αναπάντεχη βοήθεια ενός χαρισματικού εφήβου που έρχεται από τη δική μας πραγματικότητα, το καλό και το κακό θα συγκρουστούν στην έσχατη μάχη, μιας και μόνο ο Roland είναι σε θέση να προστατεύσει τον Πύργο και ολόκληρο το σύμπαν από τον Μαυροντυμένο Άντρα.


Διάρκεια: 95’

Visit:

http://www.thedarktower-movie.com/site/

https://www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr


Η Ισορροπία των Πραγμάτων

Στην 50χρονη καριέρα του ο  Stephen King έχει γράψει πάνω από 80 βιβλία και έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ενός από τους καλύτερους αφηγητές του κόσμου. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών με το εθνικό μετάλλιο για τη συνεισφορά του στις Τέχνες, από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίων με το μετάλλιο για διακεκριμένη συνεισφορά στα Αμερικανικά Γράμματα και με αμέτρητα ακόμη βραβεία και επαίνους. Το όνομά του είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμο και είναι ο κύριος εκφραστής της σύνδεσης του καθημερινού μας κόσμου με το μεταφυσικό.


Ένα από το έργα του που εκφράζει απόλυτα αυτή τη σύνδεση είναι ο Μαύρος Πύργος, ο οποίος αποτελεί την κύρια έκφραση της αιώνιας διαμάχης μεταξύ του καλού και του κακού. «Ξεκίνησα τον Μαύρο Πύργο όταν ήμουν 22 χρονών, μόλις είχα αποφοιτήσει από το κολέγιο” θυμάται ο King. “Με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα βιβλία και οι ιστορίες συσσωρεύονται, ξεκίνησα να συνειδητοποιώ ότι είχα πια στη διάθεσή μου όλους τους χαρακτήρες που σχετίζονταν με το Μέσο Κόσμο, τον κόσμο του Μαύρου Πύργου. Η σειρά βιβλίων του Μαύρου Πύργου είναι πια στο επίκεντρο του φανταστικού μου σύμπαντος. Οι χαρακτήρες που εμφανίστηκαν σε άλλα βιβλία θα εμφανίζονταν στον Μαύρο Πύργο και αντίστροφα», καταλήγει ο συγγραφέας.


Ο King είχε διάφορες αναφορές και επηρεάστηκε από ποικίλες πηγές. «Είχα αρκετές επιρροές από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, παρόλο που δεν είμαι οπαδός των ξωτικών, των orc και των δέντρων που περπατάνε. Εντούτοις, μου άρεσε πολύ αυτή η ατμόσφαιρα και το σύμπαν που δημιούργησε ο Tolkien. Την ίδια εποχή περίπου, είδα την ταινία ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος που με επηρέασε επίσης έντονα. Υπάρχει, ακόμη, ένα ποίημα του Robert Browning με τίτλο «Childe Roland to the Dark Tower Came» από το οποίο εμπνεύστηκα για να γράψω τις πρώτες γραμμές μέσα από τις οποίες ξεπήδησαν όλα: “Καθώς ο Μαυροντυμένος Άντρας απομακρυνόταν προς την έρημο, ο τελευταίος Πιστολέρο ήταν ακριβώς από πίσω του”.»

Η σειρά βιβλίων Μαύρος Πύργος έχει εμπνεύσει εκατομμύρια αναγνώστες, μεταξύ των οποίων και ένα νεαρό αγόρι από τη Δανία, του οποίου η φαντασία ξύπνησε διαβάζοντας όσα διαδραματίζονταν στο Μέσο Κόσμο. Ως ενήλικος, ο σκηνοθέτης Nikolaj Arcel ήταν αποφασισμένος να είναι αυτός που θα μεταφέρει την ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Μεγαλώνοντας με τα βιβλία του Μαύρου Πύργου, ο Arcel παθιάστηκε τόσο πολύ με τις ιστορίες που ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά γι’ αυτόν το λόγο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν ήμουν περίπου 13 ετών, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ιστορίες του Stephen King μεταφρασμένες στη μητρική μου γλώσσα. Για να καταφέρω να διαβάσω τα βιβλία του King, έπρεπε να μάθω αγγλικά από πολύ μικρή ηλικία. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο Stephen King μού έμαθε αγγλικά.»

Για τον Arcel, ο τρόπος που ο King συνδυάζει τις προσωπικές του αναφορές μαζί με κάποια γεγονότα που αφορούν σε ευρύτερο βαθμό την ανθρωπότητα είναι ο βασικός λόγος που έχει απήχηση σε τόσο μεγάλο και ευρύ κοινό. «Μοιάζει περίπου με τον βασικό κορμό της ιστορίας της ταινίας: ένα 14χρονο αγόρι που έχει οράματα, σκέφτεται ότι πιθανότατα είναι τρελός, αλλά ενδόμυχα νιώθει και κάτι άλλο, ότι είναι ένας ήρωας που μάχεται ενάντια στο κακό και προσπαθεί να σώσει ολόκληρο το σύμπαν. Όλο αυτό επεκτείνεται από το απόλυτα οικείο και καθημερινό στο πολύ επικό», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Και στο επίκεντρο όλων, βέβαια, βρίσκεται ο Μαύρος Πύργος. «Ο Πύργος είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο που εκπέμπει δέος. Είναι μια ισχυρή παρουσία που συγκρατεί σταθερά τους συνεκτικούς δεσμούς όλων των κόσμων. Πιστεύω ότι με τις πεπερασμένες δυνατότητες που έχουμε σαν ανθρώπινα όντα, δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι είναι ακριβώς ο Μαύρος Πύργος», σχολιάζει ο Arcel. «Θεωρώ ότι κάθε φαν του βιβλίου θα δίνει σίγουρα τη δική του εξήγηση για το τι είναι ο Μαύρος Πύργος».

Ας ρωτήσουμε τον άνθρωπο που τον δημιούργησε. «Πρέπει να φανταστείς έναν άξονα με όλους αυτούς τους κόσμους να συνδέονται γύρω του», σχολιάζει ο King. «Ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα αυτοκίνητο όταν αφαιρέσεις τον άξονα, απλά παύει να λειτουργεί. Ο Πύργος είναι η σταθεροποιητική δύναμη και οι Πιστολέρος είναι μια αρχαία ομάδα ιπποτών ταγμένοι στο να τον προστατεύουν. Κατά τα πέρασμα των ετών, όμως, η ομάδα έχει αποδεκατιστεί πλήρως και έχει απομείνει μόνο ένας, ο Roland».

«Ο Roland δεν είναι κάτι σαν cowboy, ας πούμε. Πρόκειται για έναν Πιστολέρο και παράλληλα ικανότατο και εξαιρετικά γρήγορο σκοπευτή», σχολιάζει ο Elba. «Είναι ο τελευταίος του είδους του». «Ο Πύργος δημιουργεί μια μαγνητική δίνη που συγκρατεί τους κόσμους. Αν πέσει ο Πύργος, θα επικρατήσει χάος και απόλυτη αναρχία. Δαίμονες και τέρατα θα εισβάλλουν παντού», σχολιάζει και ο McConaughey. «Όσο ο Πύργος παραμένει όρθιος, η ισορροπία στο σύμπαν διατηρείται. Ο Walter θέλει να καταστρέψει τον Πύργο και να φέρει το χάος», καταλήγει ο ηθοποιός.

Αφού, λοιπόν, αυτή η συγκεκριμένη σειρά μυθιστορημάτων συνέβαλε στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ευαισθησίας του Arcel, ο ίδιος έγινε η τέλεια επιλογή να σκηνοθετήσει την ταινία. «Λατρεύω τις ταινίες που μας οδηγούν σε νέους κόσμους, με νέες ιδέες και νέες ιστορίες», σχολιάζει o σκηνοθέτης. Η παραγωγός Erica Huggins θυμάται: «Ο Nikolaj ήθελε πολύ να κάνει αυτήν την ταινία, αφού γνώριζε καλά την ιστορία. Από την στιγμή που τον γνωρίσαμε καταλάβαμε ότι είναι ο άνθρωπός μας. Έφερε μια γνησιότητα και έναν αυθορμητισμό στο project».


Έτσι, ο Arcel προσπάθησε να παραμείνει πιστός στις αρχές του King που συνδυάζει μια πιο σύγχρονη version του κόσμου με κάτι μεταφυσικό και εξωπραγματικό. Για να νιώσει το κοινό ότι πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε ιστορία του Stephen King, ο Arcel προσπάθησε να προσδώσει στην ταινία αρκετά ρεαλιστικά στοιχεία. «Πρέπει να κρατήσουμε την ταινία όσο μπορούμε προσγειωμένη. Ο Μέσος Κόσμος είναι τόσο αχανής και περίπλοκος που μπορείς να ξεφύγεις πολύ εύκολα. Ήθελα πραγματικά οι χαρακτήρες και το περιβάλλον του να φαίνονται αληθινά. Ήθελα το κοινό να νιώσει ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να κάνει αυτό το ταξίδι στο Μέσο Κόσμο και να διαπιστώσει ότι και εκεί ζουν διαφορετικοί, αλλά κανονικοί άνθρωποι».


Οι Χαρακτήρες

Ο Roland Deschain είναι ο τελευταίος της γενιάς των  Eld, που η κληρονομιά τους είναι να προστατεύουν τον Πύργο και να διασφαλίζουν την ειρήνη στο σύμπαν. Μετά τη σφαγή των υπόλοιπων Πιστολέρο, ο Roland προσπαθεί να σώσει ό, τι έχει απομείνει από τον κόσμο του φτάνοντας στον μυστηριώδη Πύργο.

«Όταν ο Stephen King δημιούργησε τον Roland, έφτιαξε έναν χαρακτήρα βασισμένο στον πιο σκληρό τύπο που θα μπορούσε να υπάρξει εκεί έξω», λέει ο παραγωγός Ron Howard. «Με την πάροδο του χρόνου, ο χαρακτήρας του Roland εξελίχθηκε πέρα από κάθε συγκεκριμένη εμφάνιση ή συγκεκριμένη αναφορά. Στο αρχικό casting του Roland για την ταινία, θέταμε τα εξής ερώτημα στους εαυτούς μας: Ποιος είναι ο πιο κακός τύπος σήμερα; Ποιος είναι η προσωποποίηση του Roland; Η συζήτηση αυτή αναπόφευκτα κατέληξε στον Idris Elba. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό ηθοποιό που έχει τις δυνατότητες να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον περίπλοκο χαρακτήρα του Roland».

Ο Arcel σχολιάζει ότι ήταν φυσικό να επιλεγεί ο Idris Elba σαν ο τελευταίος Πιστολέρο. «Είμαι πραγματικά μεγάλος fan του, πρόκειται για έναν καταπληκτικό ηθοποιό. Το μόνο που απέμενε ήταν να δούμε αν μοιραζόμασταν το ίδιο όραμα για τον χαρακτήρα του. Υπήρξε τελικά απόλυτη ταύτιση απόψεων. Μας έκανε από την αρχή το κλικ και έτσι αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί».

«O Roland είναι ένας τύπος που έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό όλων. Τη στιγμή που τον συναντάμε στην ταινία, είναι πραγματικά συντετριμμένος και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση», σχολιάζει ο Elba. «Είναι περίπου σαν ένα φάντασμα που ψάχνει να βρει κάτι άπιαστο: τον Μαυροντυμένο Άντρα, ο οποίος κατέστρεψε τον κόσμο του Roland και όλα όσα αγαπούσε. Σε αυτό του το ταξίδι, ο Ρόλαντ κινείται με γνώμονα την εκδίκηση», καταλήγει ο ηθοποιός.

Ο Elba ήταν τρομερά ενθουσιασμένος που θα υποδυόταν τον Πιστολέρο, καθώς  γνωρίζει καλά ότι ο Stephen King είναι μετρ στη δημιουργία πολυσύνθετων χαρακτήρων. «Ξέρει καλά να δομεί και να εξελίσσει όλες τις πτυχές ενός χαρακτήρα», σχολιάζει ο ηθοποιός.

Ο Walter είναι τo αντίπαλο δέος του Roland. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο, ψυχωτικό τύπο που κατέστρεψε το Μέσο Κόσμο. Αυτή τη φορά η αποστολή του είναι να φέρει το χάος σε όλους τους κόσμους. Αυτό θα συμβεί μόνο αν καταρρεύσει ο Πύργος. «Κατά βάση πρόκειται για έναν καθημερινό και διασκεδαστικό τύπο, αλλά από την άλλη πρόκειται και για έναν αδίστακτο τύπο, τον απόλυτο κακό», συνεχίζει ο Howard. «Ο Matthew McConaughey αποτελεί την τέλεια ενσάρκωση του Μαυροντυμένου Άντρα.  Είναι απίστευτα γοητευτικός και χαλαρός, αλλά μπορεί παράλληλα  να βγάλει και μια τρομερά μεγάλη ένταση».

«Ο Walter έχει ταξιδέψει σε πολλούς κόσμους, σε πολλές εποχές, έχει κυκλοφορήσει αρκετά στη σύγχρονη Νέα Υόρκη και ξέρει που μπορεί να φάει ένα ωραίο ζουμερό burger. Μπορεί, επίσης, με τη σφαίρα της μαγείας που διαθέτει να δει τι συμβαίνει σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο», σχολιάζει  ο Arcel.

«Ο Walter δεν είναι ένας μονοδιάστατος κακός. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να βλέπει τον κόσμο, με μια συγκεκριμένη σαδιστική απόλαυση», σχολιάζει ο Arcel. «Διασκεδάσαμε πολύ με τον χαρακτήρα. Ο Matthew πρόσθεσε πολλές προσωπικές πτυχές στο χαρακτήρα, κυρίως στον τρόπο  που μιλά και κινείται στο χώρο», καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσής του υπάρχει μια δυναμική που είναι απλή, αλλά και πολυσύνθετη ταυτόχρονα. Ο McConaughey αναφέρει: «Ο Walter διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην αιώνια διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Αν ο Πύργος πέσει, ο Walter παίρνει δικαιωματικά τη θέση του δίπλα στο Πορφυρό βασιλιά, τον ίδιο το Διάβολο».

«Ο Walter δείχνει μια μικρή συμπάθεια για τον Roland», λέει ο McConaughey. «Από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει στον κώδικα τιμής και αξιών του Roland.  Απλά απολαμβάνει το παιχνίδι και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τελειώσει πολύ σύντομα, ακόμα κι αν είναι να κερδίσει».

Παρόλο που ο Roland και ο Walter αντιμάχονται αιώνια, κατά την άποψη του McConaughey, πρόκειται για μια μονόπλευρη και μονοδιάστατη μάχη. «Ο Walter βρίσκεται στο απυρόβλητο. Δεν μπορεί κανείς να τον αγγίξει. Αν κάποιος έρθει κατά πάνω του, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι σαν αντικατοπτρισμό για να τον εξουδετερώσει. Δεν θα χύσει στάλα ιδρώτα», καταλήγει ο ηθοποιός.

Ανάμεσα στις δύο αυτές αντιμαχόμενες δυνάμεις, υπάρχει ένα αγόρι που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ισορροπίες είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. Ο 14χρονος JAKE ζει μια κανονική ζωή στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα του Laurie (Katheryn Winnick) και τον πατριαρχικό πατριό του Lon (Nicholas Pauling). Ο μικρός ταλαιπωρείται από ακαταλαβίστικα όνειρα και σχεδιάζει με απίστευτη λεπτομέρεια σκίτσα όλων όσων οραματίζεται: τον Πιστολέρο, τον Μαυροντυμένο Άντρα και το Μέσο Κόσμο, όπου υπάρχει και ο Μαύρος Πύργος.


«Σε πολλά σημεία, η ιστορία είναι ιδωμένη μέσα από τα μάτια του Jake. To κοινό πιστεύει ότι μπορεί να είναι και τρελός», σχολιάζει η Huggins. «Πρόκειται για ένα τρομερό ταξίδι που θα κάνουμε μαζί του. Στο πρώτο μέρος της ταινίας μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τρελός, αντιλαμβάνεται πραγματικά ότι εκεί έξω κάπου υπάρχει κάτι μεγαλύτερο. Για να το απεικονίσει όλο αυτό, ο σκηνοθέτης επέλεξε τον ταλαντούχο Tom Taylor, που εκπέμπει ευφυία, αλλά και αγνότητα και αυθεντικότητα».



Trivia:

Ο σκηνοθέτης Arcel όταν στα 17 του διάβασε το βιβλίο Ο Πιστολέρο από τη σειρά, πορώθηκε τόσο πολύ που έφτιαξε ένα τραγούδι με τίτλο “The Gunslinger” με τη μπάντα του.  Το τραγούδι υπάρχει ακόμα σε κασέτα.

Ο Arcel έχει συνεργαστεί άλλες τέσσερις φορές με τον Δανό διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Rasmus Videbaek.

Επιθυμία των παραγωγών και του σκηνοθέτη ήταν ο Μέσος Κόσμος να μοιάζει σαν μια παράλληλη φανταστική εκδοχή της Γης.

Πολλά από τα γυρίσματα της ταινία έγιναν στη Νότιο Αφρική, αφού εκεί το αχανές και ερημικό περιβάλλον ήταν ιδανικό για το look που είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης για το Μέσο Κόσμο.

To Dixie Pig, το περίφημο μπαρ που συχνάζουν δαίμονες και άλλα τέρατα στην ταινία, στην πραγματικότητα βρίσκεται στο Cape Town και μοιάζει περισσότερο με μια μικρή πόλη, παρά με ένα απλό μπαρ.

Για τις ανάγκες το ρόλου του ο Elba εκπαιδεύτηκε σκληρά τόσο σε μαχητικά σπορ, όπως kickboxing (άλλωστε είναι γνωστός λάτρης, αφού έχει παίζει και σε αγώνες), αλλά και στη χρήση πιστολιού.

Στα σχέδια των παραγωγών είναι, εκτός από επόμενες ταινίες, να δημιουργηθεί και μια τηλεοπτική σειρά που θα συμπληρώνει τις ιστορίες της μεγάλης οθόνης.

3 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood



Credits:

Σκηνοθεσία: Nikolaj Arcel

Σενάριο: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel

Βασισμένη στα βιβλία του: Stephen King

Παίζουν: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Jackie Earle Haley

Παραγωγοί: Erica Huggins, Ron Howard, Stephen King,

Διεύθυνση φωτογραφίας: Rasmus Videbaek

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.