Είναι ντροπή να εξευτελίζετε όσους ζητούν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Αναφέρθηκα χθες στη ΝΔ και τους λόγους που οδήγησαν τον αρχηγό της ΝΔ σε μία πολιτική κυβίστηση για τη διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτά τα βλέπει η ελληνική κοινωνία, τα κρίνει, τα βλέπουν οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πριν λίγο στη Βουλή. Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθούν και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δύο μήνες, συναντήθηκε με πολίτες που τους αφορά το θέμα και τους είπε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, αλλά σήμερα «σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματος του και παραχώρησης χώρου στην ακραία δεξιά πτέρυγα», αλλάζει θέση.

«Αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε αυτό το παράδειγμα, ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε την επιλογή σε έναν άνθρωπο 18 ετών χωρίς ιατρική γνωμάτευση, διότι αναφέρθηκε στην περίπτωση ατόμου που όταν ρωτήθηκε από τον γιατρό γιατί κάνει αυτήν την επιλογή, εκείνος του απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι. Αυτό είναι ντροπή! Είναι ντροπιαστικό να υβρίζει μία κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα της επιλογής ότι τάχα χρήζει ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης διότι διεκδικεί το δικαίωμα της επιλογής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ντροπή και αναμένω τον κ. Μητσοτάκη που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες, όσες κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα, που ούτε ο ίδιος αρνείται» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι αυτή η άστοχη αναφορά του προέδρου της ΝΔ σηματοδοτεί ότι όσοι διεκδικούν αυτό το δικαίωμα της επιλογής χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης.

«Η συζήτηση που διεξάγεται σε αυτή την αίθουσα έχει βαθιά υποκριτική διάσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ που προσερχόμενος στην αίθουσα αντέδρασε σε όσα λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει: «Εγώ κύριε Μητσοτάκη δεν ανέβηκα στον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους για να αλλάξω γνώμη. Έχω άποψη, έχω θέση, έχω ευθυκρισία! Και δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου».

Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτές τις δύο ημέρες αντί να συζητάμε μια μεγάλη και ουσιαστική τομή που αφορά έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και που 19 χώρες έχουν εντάξει στο δίκαιό τους, τη δυνατότητα στους πολίτες που το επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν δηλαδή, συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών. «Για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεμφυλικά αυτά παιδιά, που υφίστανται τρομακτικό bullying στα Λύκεια, αυτό το οποίο έπρεπε να βαραίνει στη συνείδησή μας είναι αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά που υφίστανται. Αυτό πρωτίστως θα έπρεπε να μας αφορά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα που αναφέρεται σε ψυχιάτρους και σε πρόσωπα που ανεβαίνουν στον Υμηττό και μιλούν με εξωγήινους, δεν αναφέρεται στις δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολεία μας, και στην ελληνική επαρχία, που κρύβονται κάτω από το χαλί, εξαιτίας της ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που δεν δίνει τη διέξοδο της κανονικότητας.

«Λαϊκίζετε για τους δεκαπεντάχρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;», επέμεινε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι διαμορφώνεται σήμερα ένα πλαίσιο που με τη συναίνεση των γονέων και την ιατρική γνωμάτευση που δίνεται από διεπιστημονική επιτροπή, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δικαστική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν την ταυτότητα με βάση τηνσυμπεριφορά, την αίσθηση που έχουν για τον αυτοπροσδιορισμό τους.

«Η συζήτηση γίνεται με όρους σκοταδισμού από την πλευρά σας. Εμείς λοιπόν βγαίνουμε μπροστά κύριε Μητσοτάκη. Έχουμε την ευθύνη της γνώμης και της άποψης μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να ανακαλέσει το απαράδεκτο παράδειγμα που έδωσε διότι είναι προσβλητικό απέναντι σε μια κοινωνική κατηγορία και δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσβάλλει σε αυτούς τους ανθρώπους». «Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλλετε και να τους εξευτελίζετε», είπε ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Ψηφίζουμε τομή για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Σήμερα ψηφίζουμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και τομή για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ανέφερε για το σχέδιο νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας με την παρέμβασή του τη διήμερη συζήτηση.

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας πως αποδεικνύεται από τη στάση του «γιαλαντζί φιλελεύθερος», είναι «ένας σκληρά νεοφιλελεύθερος και βαθιά συντηρητικός αρχηγός» που με ευκολία ψηφίζει νομοθετήματα που καταργούν την κοινωνική συνοχή αλλά αρνείται να ψηφίσει διεύρυνση δικαιωμάτων.

«Την ίδια στιγμή που λέτε ότι είστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, θέλετε να παίρνουν γνωμάτευση οι ενήλικες πολίτες για να αποκτήσουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Δηλαδή ετεροπροσδιορισμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Έχετε χάσει την μπάλα, κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ΝΔ έρχεται στη Βουλή με την καραμέλα των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου και τους κατηγορεί για ακροδεξιούς, αν και άλλοι είναι οι ακροδεξιοί και έχουν γίνει αντιπρόεδροι στο κόμμα της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.