Τρυπώσαμε στις πρόβες της παράστασης «Το Χρυσό Αρισμαρί» στο Θέατρο ΗΒΗ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Σαν αφηγηματικό παραμύθι είναι το σημερινό μας ρεπορτάζ, αφού τρυπώσαμε  στις πρόβες της παράστασης για παιδιά «Το Χρυσό Αρισμαρί», της Κέλλυς Σταμουλάκη, που θα ανέβει στο Θέατρο ΗΒΗ από 22 Οκτωβρίου.

Έτσι,  μια φορά και ένα καιρό στην οδό Σαρρή 27 στου Ψυρρή, στην πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, μαγικά  πινέλα, μπογιές, περούκες, μάσκες, ραβδιά ακόμα και  φτερά, περιφέρονταν  στο φουαγέ του Θεάτρου,  το πρωί μιας ηλιόλουστης  Κυριακής.

Οι ρυθμοί που κινούνταν οι  ηθοποιοί ήταν τόσο έντονοι που   θύμιζαν  πρεμιέρα.  Αφοσιωμένοι στις μεταμορφώσεις τους,  έκλεβαν και καμιά γουλιά καφέ από το διπλανό τραπεζάκι και ξάφνου το πρόσωπο τους μεταμορφωνόταν, στο χαρακτήρα που θα ερμήνευαν.


 

 


Η τουλούμπα μας έκλεισε το μάτι. Το πλατύ χαμόγελο της Ευτυχίας Φαναριώτη, μας καλωσόρισε  στον κόσμο των ηθοποιών. Ο Παύλος Εμαννουηλίδης ψάχνει το μουστάκι του.  Είναι πολύ άσπρο και πρέπει να χρωματιστεί. Πάει φέτος με γέρασαν,  χαριτολόγησε.

Στο βάθος ένας πανέμορφος νεαρός κατεβαίνει με την χρυσή στολή του τις σκάλες του θεάτρου. Είναι ο Ορέστης Τρίκας, ή αλλιώς ο Πετρής.  Είχε πυρετό δύο μέρες, αλλά  κανείς απροσκάλεστος  ιός δεν μπορεί να τον καθηλώσει στο κρεβάτι.

Ο εσωτερικός χώρος του θεάτρου, από παιδί μου φαινόταν σαν ένα μαγικό κουτί που εκεί μπορεί να ξυπνήσουν από νεράιδες και ξωτικά, μέχρι η  κοιμωμένη του Χαλεπά.


 


Συναντήσαμε την Κέλλυ Σταμουλάκη, την σκηνοθέτη μας. Μου «θυμώνει» όταν την αποκαλώ η Βασίλισσα του Θεάτρου για παιδιά, αλλά ξέρω ότι κατά βάθος της αρέσει.  Σήμερα θα γυρίσουμε το τρέιλερ της παράστασης. Το είχαμε προγραμματίσει τον Αύγουστο, αλλά το σύμπαν σήμερα συνωμότησε να το ολοκληρώσουμε. Σήμερα είμαστε έτοιμοι, μας επισήμανε.

Η Πλουμίνα, η σοφή νεράιδα έρχεται προς το μέρος μας. Η Πλουμίνα είναι η Ελευθερία Ρήγου. Μέσα από τα πανέμορφα ρούχα της νεράιδας  και από τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού μας δείχνει αβίαστα την αγάπη της για αυτό που κάνει. «Νιώθω πολύ ωραία που κάνω θέατρο για παιδιά. Νιώθω να έχω μεγάλη ευθύνη. Είναι  αυστηροί κριτές  τα παιδιά, αλλά συνάμα τόσο ευαίσθητοι, που πρέπει να ανταποκριθώ κατάλληλα.»


 


Ο Τάσος Χαλκιάς, πάντα πρώτος  πάντα έτοιμος,  διαβάζει  το ρόλο του. Και ως δια μαγείας μεταμορφώνεται ως  σπαγγοραμένος Καβουράκιας.   Και πόσο τον επικροτώ, όχι μόνο για τον απόλυτο επαγγελματισμό του, αλλά   γιατί  θεωρεί το θέατρό για παιδιά καθήκον του, όσο   γνωστός και φτασμένος να είναι ένας ηθοποιός.

Να και ο μουσικός μας, ήδη πήρε την θέση του στο αρμόνιο του. Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου. Πώς σου φαίνεται η φετινή μου στολή, δεν είναι ονειρική;  Εκτός από τα σκηνικά η Δέσποινα Βολίδη μου έφτιαξε και αυτό το επιβλητικό ρούχο.

Και ξαφνικά….


 

 

 


Αρχίζει ο χορός με τα άπειρα χρώματα από τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Η μάγισσα  των αποχρώσεων και των φωτισμών  πήρε το θρόνο της, και από το πιο ψηλό σημείο του θεάτρου, βάζει μπρος τις αλχημείες της.  Σαν τον θεό ένα πράμα που ορίζει αυτός τα καμώματα του ουρανού.

Μια φωνή ακούγεται από το υπερπέραν, τους θυμίζει ότι  θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει. Είναι η φωνή του Χορογράφου της παράστασης του Αναστάσιου Δεληγιάννη. Δίνει τα τελευταία παραγγέλματα   στους ηθοποιούς. Χαμογελάστε, όχι μεγάλα ανοίγματα, φεύγετε από το πλάνο. Πάμε ξανά με πιο πολλή χάρη.

Το ατού της παράστασης φυσικά,  είναι η ζωντανή μουσική επί σκηνής.
Τι πιο όμορφο να συνοδεύουν τα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, – που έγραψε ειδικά για την παράσταση –   Άρπα, ακορντεόν, μπαγλαμαδάκι,  κιθάρα, σαξόφωνο και γιουκαλίλι. Τραγούδια τα οποία θα μπορούσε άνετα να εντάξει στην προσωπική του δισκογραφία. Όπως ας πούμε το τραγούδι της παράστασης:

Χάντρα χάντρα, περνάνε οι ώρες περνάν οι στιγμές

Κοντά  σου όλες οι μπόρες γίνονται εκδρομές

Χάντρα χάντρα μαζί σου ο χρόνος είναι και σήμερα και χθες

Και πλάι σου στο μέλλον είναι οι διαδρομές


Χάντρα χάντρα κι όλοι μας οι δρόμοι γίνονται φυγές

Με δάκρυα χαράς ολόδροσες πηγές

Χάντρα χάντρα Και του ουρανού τα αστέρια δεν είναι πια σκιές

Γιατί είναι όλα δρόμοι με τα μάτια ότι λες



Ωστόσο,  τον τελευταίο λόγο, τον έχει πάντα  η σκηνοθέτης. Πάμε λοιπόν με την πρώτη πράξη..  Τάσος και Ευτυχία στην σκηνή.

 

Αρχίζουμε!!!



 

 


 

 

 

 


Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη

Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη-Γιάννης Προεστάκης

Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη

Κοστούμια: Ρουσσέτος Σιγάλας

Ενορχήστρωση – Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Ηχητικός Σχεδιασμός: Δημήτρης Δημητριάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης

3d Animation: Χρήστος Παπαμέτης

Graphic design: Funky Glam – Derek Liontis

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη


ΔΙΑΝΟΜΗ

Τάσος Χαλκιάς, Ελευθερία Ρήγου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ορέστης Τρίκας, Μαυρίκιος Μαυρικίου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Έλενα Δελακούρα, Νίκος Παρασκευόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Έλενα Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαμαράς, Ευγενία Μανούσου, Άννα Τσάφα

 


 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.