«100 τσιγγάνικα βιολιά» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

 

Μετά τις δύο εμφανίσεις που έληξε στο παρελθόν στο Ηρώδειο η αγαπημένη ορχήστρα του ελληνικού κοινού έρχεται στην Μεγάλο Μουσικό Θεσσαλονίκη για 3 μοναδικές εμφανίσεις στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2018.

Καλωσορίζουμε μαζί με τη νέα χρονιά, την ένταση, την εκρηκτική τάμπρα και την πηγή ενέργειας της μεγαλύτερης ομογενειακής συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου! 54 βιολιές, 10 βιόλες, 10 κελίνετα, 10 κύτραλα, 6 κυμβάλα και 100 απίθανες δεξιοτέχνες μας φέρνουν την ψυχή του λαού του τσιγγανικού, ενός λαού που παίζει μουσική με την ίδια φυσικότητα που αναπνέει.

Το όνομα της Ορχήστρας στα Ουγγρικά είναι «Szaztagu Ciganyzenekar», που σημαίνει «100μελή Τσιγγάνικη Ορχήστρα»: 100 μουσικοί που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς χαρτί, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, παρεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να τους δώσουν τις συνθέσεις -αντίθετα τα εμπλουτίζουν. Παίζουμε με την ελευθερία μιας αυθόρμητης τσιγγάνικης γιορτής, αλλά και την ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό ενός Βιεννέζικου κλασσικού συνόλου.

Στην Ορχήστρα συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας. Εκτελεστική θέση κατέχει ο Jószef Lendvai Csócsi που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ηγέτης της Ορχήστρας, ενώ ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη του είναι ο Oszkar Okros, ο καλύτερος τραγουδιστής μουσικός στον κόσμο.


Τσιγγανική παράδοση και κλασική μουσική


Η Ορχηστρα αναμιγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με έργα τέχνης του κλασσικού ρεπερτορίου, με μοναδικό τρόπο.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, με τους παραδοσιακούς ορεινούς ρυθμούς, οι μουσικοί της Ορχήστρας παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες του Bela Radics, του Grigoras Dinicu, του Ferenc Herkel και του Vittorio Monti. Στο δεύτερο μέρος ερμηνεύουν σπουδαίες κλασικές εκδόσεις του Johannes Brahms, του Georges Bizet, του Frantz Liszt, του Pyotr Tchaikovsky, του Jacques Offenbach, του Pablo de Sarasate και του Johann Strauss Πατέρα και Υίου.

Είτε με παραδοσιακή φορεσιά, είτε με επίσημα ενδύματα, η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, όπου κάθε νότα είναι σαν θλίψη, αγάπη, λυγμός αλλά, ταυτόχρονα, και μια ατελείωτη αγάπη προς τη ζωή.


100 Παγκανίνι!


Σε κάθε εμφάνισή τους, οι μουσικοί της Τσιγγάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουδαπέστης ανακαλύπτουν την ενθουσιασμό του κοινού με την επιδεξιότητα και την αδιαμφισβήτητη εναισθησία τους, με το μπριό και την ευφυία τους, αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις. Όλ ‘αυτά δείχνουν από την πόσο βαθιά πηγάζει η μουσική τους – έχει κανείς την εντύπωση ότι ακούει ταυτόχρονα 100 Παγκανίνι! Από το 1985 που δημιουργήθηκε, η Ορχήστρα δίνει συνεχώς συναυλίες με μεγάλη επιτυχία σε πολλά αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αυστρία και τη Γαλλία μέχρι τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ιαπωνία.


Η ιστορία της μεγαλύτερης συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου


Η δημιουργία της Ορχήστρας είναι από μόνη της ένα θρύλος.

Το 1985 ο Σάντορ Γιάροκα, ο αξέχαστος τσιγγάνος μουσικός και μαέστρος, ο μεγαλύτερος τσιγγάνος βιολιστής, έπεσε. Στην κηδεία του συγκέντρωσε όλη την κοινότητα των μουσικών των μουσουλμάνων της Ουγγαρίας για το τελευταίο αντίο στον πνευματικό ηγέτη. Από την αυτοκρατορική σφαίρα πάνω στην μνήμη γεννήθηκε αυτή η θαυμάσια ορχήστρα, η Gypsy Symphony Orchestra της Βουδαπέστης.

Μέχρι το θάνατο του 1997, ο ηγέτης της Ορχήστρας ήταν ο Laszlo Berki, διευθυντής του Εθνικού Ορχηστίου της Ουγγαρίας. Ο Μπέρκι, με την σπάνια καλλιτεχνική του προσωπικότητα, άφησε την σφραγίδα του στην Ορχήστρα. Χάρη σ ‘αυτόν οι καλύτεροι μουσικοί της Βουλγαρίας είναι μέλη της. Οι μουσικοί όπως ο Μπέρκι, ο Μπορόσσος, ο Λάκατος, ο Λεντβάι Τσόκσι, ο Ρίγκο – όλοι οι μέλη της Ορχηστράς – είναι οι κορυφαίοι όλων των δυναστειών των μουσουλμάνων μουσουλμάνων της Ουγγαρίας. Σήμερα Πρόεδρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ηγέτης της Ορχήστρας είναι ο Sándor Buffó Rigó, μαζί με τον Διευθυντή Ορχήστρας Jószef Lendvai Csócsi.

Πέρα από κάθε ανταγωνισμό, αυτή είναι η πιο συναρπαστική Συμφωνική Ορχήστρα της εποχής μας, η σημαντικότερη Γυναικεία Ορχήστρα του κόσμου!


Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

«100 ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΒΙΟΛΙΑ»

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 9:00 ΜΜ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 5:00 ΜΜ & 9:00 ΜΜ


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

Α ΖΩΝΗ: 65 ΕΥΡΩ, Β ΖΩΝΗ: 55 ΕΥΡΩ, Γ ΖΩΝΗ: 40 ΕΥΡΩ, Δ ΖΩΝΗ: 30 ΕΥΡΩ,

Δ ΖΩΝΗ (ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ & ΑΝΕΡΓΩΝ): 20 ΕΥΡΩ, Ε ΖΩΝΗ (ΠΕΡ.ΟΡΑΤ.): 20 ΕΥΡΩ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2310 895 938, WWW.TCH.GR

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.