Παρακολουθήσαμε την παράσταση “Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στο σύγχρονο βίο”

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Επειδή στην εποχή μας η  πολυλογία και οι ορολογίες στρέφονται εχθρικά σε μια παράσταση και ο αναγνώστης θέλει να διαβάζει κείμενα που να του είναι πιο κατανοητά, θα γράψω από την οπτική γωνία που βλέπει ένας θεατής την παράσταση.

Η θεατροποίηση  του δοκιμίου  του Ευάγγελου Λεμπέση, “Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στο σύγχρονο βίο” αρχικά μου φαινόταν δύσκολη έως  ακατόρθωτη. Κείμενο  επικριτικό και εύφλεκτο. Η  μικρογραφία ενός κοινωνικού  σύμπαντος που με την διαίρεση του  γεννιούνται μεταξύ άλλων  οι τάξεις, οι ιδεολογίες, αλλά και οι περιβόητοι βλάκες, που με την χαλαρή συνείδηση τους, αποσυντονίζουν ένα ολόκληρο κοινωνικό σύστημα.

Ο σκοπός του Σταμάτη είναι ξεκάθαρος. Αυτήν την στιγμή που η κοινωνία αιμορραγεί ανεβάζει στο θεατρικό σανίδι το έργο αυτό,  μόνο και μόνο,  για δώσει την ευκαιρία στον θεατή να αναγνωρίσει κατά πόσο ανήκει και αυτός σε μια από τις δυο κατηγορίες βλακών.

Ο Ευάγγελος Λεμπέσης, χωρίζει τους βλάκες σε δυο κατηγορίες. Τους βλάκες που κατέχουν ανάξια κάποιες καλές θέσεις και τους βλάκες που βρίσκονται σε χαμηλότερες βαθμίδες κοινωνικού διαφορισμού, που μπορείς εύκολα να τους εκμεταλλευτείς. Συνεπώς είναι δυο εντελώς διαφορετικές ομάδες που έχουν ως κοινό τους στοιχείο τον νόμο του διαφορισμού.  Εν τούτοις ο Λεμπέσης θεωρούσε ότι η κοινωνία αλλάζει συνεχώς μορφές, χωρίς ποτέ  ν, αλλάζει την ουσία της, η οποία είναι η κοινωνική ανισότητα μεταξύ ατόμων και κοινωνικών ομάδων.

Αν υπολογίσουμε ότι 76 χρόνια μετά, τη  συγγραφή του δοκιμίου  του Ευάγγελου Λεμπέση, θεωρείται έργο ΕΠΙΚΑΙΡΟ, τότε αντιλαμβανόμεθα  ότι δεν είμαστε έρμαια της κακής μας μοίρας αλλά έρμαια της βλακείας μας.  Άρα,  μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι ανίκανοι και «βλάκες», βρίσκονται σε θέσεις που δεν συμβαδίζουν με τις ικανότητες τους.  Άρα πιο ξεκάθαρα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πολιτικά είμαστε σαν έναν σχοινοβάτης πάνω σε τεντωμένο σχοινί,  που όλο ταλαντεύεται δεξιά και αριστερά, στην φόρα που τον πάει ο άνεμος, χωρίς να σκεφτεί την λύση της ισορροπίας.

Ωστόσο ο Σταμάτης Κραουνάκης, με αυτήν την παράσταση  δίνει την ευκαιρία στον θεατή  να έρθει σε επαφή με την καθαρεύουσα αλλά και στο δυνατό αυτό κείμενο του Λεμπέση. Δούλεψε το κείμενο με σοβαρότητα και  συνέπεια.  Προσέγγισε με νηφαλιότητα τα βασικά ζητήματα του έργου. Μ΄ άρεσε που  έπαιξε με το χιούμορ του κειμένου,  κρατώντας το ύφος του συγγραφέας χωρίς να κάνει προσθέσεις.

Ο Χάρης Φλέουρας, είναι ένας καλός και εκφραστικός  κωμικός. Έδωσε μια υποδειγματική ερμηνεία,  ακολουθώντας  κατά γράμμα  τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταμάτη.

“Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στο σύγχρονο βίο” παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης.


Συντελεστές:

Σκηνικό, Κοστούμι: Έβελιν Σιούπη

Μουσική, video art : Κωστής Ξενόπουλος

Φωτισμοί : Κώστας Μπλουγουράς

Βοηθός σκηνοθέτη : Γιούλα Αναγνωστοπούλου

Παραγωγή: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου – Κωστής Ξενόπουλος

Φωτογραφίες : Κώστας Πρόφης

ArtWork – Proweb.gr / Maria Tobri KAROTTO.GR


Σκηνοθεσία Σταμάτης Κραουνάκης

Ερμηνεύει ο Χάρης Φλέουρας

Κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 18:00

Διάρκεια Παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων 12 και 14 €

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μέχρι 28 Δεκεμβρίου


Εισιτήρια  :

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-ilisia-volanakis/i-terastia-koinoniki-simasia-ton-vlakon/

και  στο Ταμείο θεάτρου : τηλεφωνικές κρατήσεις (Καθημερινά 10:00- 22:00) – 2107223010

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.