Οργή Ερντογάν για την Moody’s με την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Διπλό «χτύπημα» από τον οίκο Moody’s δέχθηκε μέσα σε μόλις τρεις μέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε και στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών. Οι προοπτικές 12 τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Ειδικότερα, υποβαθμίστηκαν οι Turkiye Is Bankasi, T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, QNB Finansbank, Alternatifbank, ING Bank (Turkey), Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Export Credit Bank of Turkey, Denizbank.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις των HSBC Bank (Turkey), Sekerbank, Odea Bank.

Παράλληλα, η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των παρακάτω εταιρειών «κολοσσών» από Baa3 σε Ba1:

• Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii A.S. (Efes)

• Coca-Cola Icecek A.S. (CCI)

• Koc Holding A.S. (Koc Holding)

• Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK)

• Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell)
Όπως αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.
Η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας

Υπενθυμίζουμε ότι στις 7 Μαρτίου 2018, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, δηλαδή στην κατηγορία… σκουπίδια.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε χαρακτηστικά για την Moody’s: «Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά». Ο Οίκος υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εξωτερικών και γεωπολιτικών κρίσεων.

Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε, επίσης, με ποιο κριτήριο η Moody’s αναβάθμισε πρόσφατα την ελληνική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.