Στη Συρία…δεν έφτασε η Ανάσταση…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στόχος επιθέσεων με πυραύλους έγινε τα ξημερώματα ,σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κεντρικό τμήμα της Συρίας και -σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA- υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο, κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Στο αεροδρόμιο Τάιφουρ είναι ανεπτυγμένοι δεκάδες άνδρες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Τάιφουρ», ανέφερε το SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως υπάρχουν «υποψίες» στη Δαμασκό περί πυραυλικών πληγμάτων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Διαψεύδει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιδρομές στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση περί αμερικανικών πυραυλικών πληγμάτων, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία.
«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.

Η επίθεση σημειώθηκε πάντως μόλις μερικές ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Τραμπ καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης τις «επιθέσεις με χημικά όπλα» της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, που ελέγχεται από την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, για την οποία οι υποψίες βαρύνουν τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις ενέργειες των χωρών τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ίδια συνδιάλεξη ανέφερε ότι οι Τραμπ και Μακρόν τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» και ότι θεωρούν το καθεστώς της Δαμασκού υπεύθυνο για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην εμπόλεμη χώρα.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.