Με αναφορά στις επιθέσεις βίας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκίνησε την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για ένα διπλό χτύπημα στο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά και να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Είναι καιρός κ. Τσίπρα να αναμετρηθείτε με το προβληματικό παρελθόν σας και το προβληματικό παρόν σας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να εξωραΐζει τον τραμπουκισμό εξισώνοντας τον με τον ακτιβισμό, στην ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.
Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 εσείς χαιδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες, εσείς προσθέτατε πάντα ένα «αλλά» όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεχόντουσαν επίθεση, όταν έδερναν τους δικούς μας βουλευτές και τους βουλευτές της ΔΗΣΥ πάντα στις καταδίκες σας υπήρχε ένα «αλλά», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα…
Εσείς είστε αυτός που οκτώ χρόνια μετά δεν τολμήσατε να πείτε ούτε λέξη για τους δολοφονημένους τοςυ Μαρφίν, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τεράστια ευθύνη για την ανομία που επικρατεί στη χώρα.
Το 2015 εν μέσω δημιουργικής ασάφειας Βαρουφάκη οι εκροές 20 δισ, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: παρ’ ολα αυτά στη Σύνοδο της Ρήγας ο κ. Τσίπρας μοιραζε διαβεβαιώσεις λέγοντας ότι η συμφωνία είναι κοντά. Μόνο που η αλήθεια ήταν κοντά, αντί για συμφωνία η κυβέρνηση απεργαζόταν σχέδιο διπλού νομίσματος, το αποτέλεσμα capital controls και 3ο μνημόνιο, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε προαπατούμενα, τη λαιμητόμο για το ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και το υπερταμείο, δηλαδή το Μνημόνιο+, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι τότε ο κ. Τσίπρας μιλούσε για τα τελευταία μέτρα, σημειώνοντας ότι μόνο η κα Κατριβάνου είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί, όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να διατηρήσετε την καρέκλα σας.
Ακολούθησαν εξοντωτικοί φόροι και εισφορές, διάλυση της μεσαίας τάξης, και όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Είστε αυτό που ήσασταν πάντα, δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι όλοι έχουν καταλάβει ότι όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο του μνημονίου του 2015, όσο ίσχυε το κανένα μέτρο του 2016, είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου και της επιστροφής στην ανάπτυξης, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ είπε ότι σημειώνει για την Ελλάδα μείωση παραγωγικότητας που συντηρεί χαμηλούς μισθούς και φτώχεια εντός εργασία και πρόσθεσε ότι ο ΟΟΣΑ μας λέει ότει έχουμε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερα έσοδα. 4 στους 10 έλληνες θεωρεί την φοροδιαφυγή άμυνα. Καταστρέφετε συνειδητά τη μεσαία τάξη, είναι ασύλληπτη η καταστροφή που επιφέρατε στους συνεπείς φορολογούμενους, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Καταφέρατε το ακατόρθωτο να ωθήσετε τους συνεπείς πολίτες στη φοροδιαφυγή για να μην αισθάνονται τα τελευταία κορόιδα στην ανερμάτιστη πολιτική σας τόνισε και συνέχισε ότι: η πρωτοβουλία Γεννηματά είναι χρήσιμη καθώς βαδίζουμε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τα κόμματα και τους πολίτες να μην έχουν επαρκή ενημέρωση. Συζητάτε με τους εταίρους του ολιστικό σχέδιο εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: διάβασα αυτό που δώσατε χθες και δεν είναι παρά ένα αόριστο ευχολόγιο όπου συνυπάρχουν σωστές μεταρρυθμίσεις με αδικαιολόγητες ιδεολογικές εμμονές και γενικεύσεις. Δεν συνιστά έναν συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Λείπει όχι μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα αυξήσουν το εισόδημα και θα παράξουν πλούτο.
Τον Αύγουστο τελειώνει πράγματι ο ευνοϊκός ευρωπαϊκός δανεισμός αλλά παραμένουν τα σκληρά μέτρα σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας ότι κίνδυνοι υπάρχουν τόσο από την έξοδο στις αγορές όσο και από τις ουρές της αξιολόγησης που παραμένουν λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξαναβάζουν τη χώρα στο βούρκο της ανασφάλειας.
Η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες ευνοϊκές εσείς πάτε ανάποδα στο ρεύμα, βασίζεστε στο cash buffer, που προήλθε από υπερπλεονάσματα, από συντάξεις που δεν δίνεται, από επιστροφές που δεν δίνονται, ενώ παραμένουν αναξιοποίητοι πόροι 28 δισ. ευρώ από τρίτο πρόγραμμα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι την επόμενη μέρα οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν διαπιστώσουν πισωγύρισμα και το σωσίβιο κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο.
Η έξοδος στις αγορές μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο με δική σας ευθύνη, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε αποκλιμάκωση στα επιτόκια και πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα εξασφαλίσουν χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.
Κουβέντα για αυτά στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι: το ΔΝΤ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος κινείται σε μονοπάτι σταθερότητας, ενώ το 2017 η έκθεση λέει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, εκτοξεύεται στο 195% του ΑΕΠ και οι ανάγκες χρηματοδότησης του στο 45% του ΑΕΠ.
Ενημερώστε μας κ. Τσακαλώτε στη συμφωνία που ανακοινώσατε πριν κάποιες μέρες, πόσο νερό βάλατε στο κρασί σας, γιατί υποψιάζομαι ότι και εδώ υπάρχουν νέες δεσμεύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα.
Προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο πλαίσιο παρακολούθησης, διαφορετικό από αυτά που εντάχθηκαν Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία, που θα μας περιορίζει.
Η χώρα χρειάζεται τολμηρό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έρθει μονο από κύμα ιδιωτικών επενδύσεων και ναι πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις. Ζήτησε φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και για κέρδη επιχειρήσεων στο 20%.
Η χώρα χρειάζεται κίνητρα επιστροφής των χρημάτων στις τράπεζες και απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μάχη με την γραφειοκρατία δεν μπορεί να χαθεί, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμύα κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη, όσο και για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό, με ιδιαίτερη αναφορά στο «Μακεδονία του Ιλιντεν».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, καλώντας την κυβέρνηση να επιτρέψει στο λαό να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα.