Συνάντηση των τεσσάρων ηγετών σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη Συρία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη Συρία. H συνάντηση των ηγετών αποσκοπεί στην παγίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και στην επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Η σημερινή είναι η πρώτη φορά που Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως υποστηρικτές αντίπαλων πρωτοβουλιών, ενώ «παρών» θα είναι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε στη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα εξέφρασε χθες τη λύπη του για την «παράλυση» του σχεδίου του ΟΗΕ.

Βασικός στόχος είναι -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, να εξεταστούν νέες φόρμουλες που μπορούν να δώσουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους από το 2011.

Ως μια από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τέσσερις ηγέτες είναι ο σχηματισμός μιας Συνταγματικής Συνέλευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα που θα εξεταστεί είναι η κατάπαυση του πυρός στην ανταρτική επαρχία Ιντλίμπ (στη βορειοδυτική Συρία), την οποία διαπραγματεύτηκαν την τελευταία στιγμή τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν και ο Πούτιν, ενώ φαινόταν να επίκειται επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που θα ήταν συνώνυμη με ανθρωπιστική καταστροφή.

Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στη Μόσχα, σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης, και την Άγκυρα, υποστηρίκτρια των ανταρτών, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» εύρους 15 ώες 20 χιλιομέτρων για να χωρίζει τα εδάφη στην Ιντλίμπ που ελέγχουν οι αντάρτες από τις περιοχές που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ωστόσο όσο πλησίαζε η σημερινή συνάντηση, η εκεχειρία φαινόταν όλο και πιο εύθραυστη: πολλές αψιμαχίες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και 7 άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, με τον απολογισμό να είναι ο υψηλότερος από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ρωσοτουρκική συμφωνία.

Η Γαλλία «θέλει να θεσπιστεί η παράταση της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και να υπάρξουν εγγυήσεις για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Αν δεν υπάρξει καμία σημαντική ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου κορυφής -η γαλλική προεδρία λέει ότι έχει «μέτριες προσδοκίες» και το Κρεμλίνο ζητάει να είμαστε «ρεαλιστές»- αυτή η συνάντηση θα προσφέρει τουλάχιστον την ευκαιρία στους τέσσερις ηγέτες να αναζητήσουν έδαφος συνεννόησης.

«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ωστόσο χονδρικά όλος ο κόσμος εύχεται όπως είναι φυσικό να υπάρξει μια πολιτική ρύθμιση για τη Συρία», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αν και οι πρωτοβουλίες της ομάδας Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν έχουν σε μεγάλο βαθμό επισκιάσει τις προσπάθειες των Δυτικών και του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση, η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επωφεληθεί από την παρουσία των δύο σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών γύρω από το τραπέζι.

Η Τζάνα Τζαμπούρ, ειδική σε θέματα Τουρκίας, υποστηρίζει ότι «ο Ερντογάν ενισχύει το “βάρος” του στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν και αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων προς όφελός του».

Το σχήμα των τεσσάρων δίνει επίσης στον Τούρκο πρόεδρο την ευκαιρία «να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη», οι οποίες είναι τεταμένες από το 2016, και δείχνει ότι μπορεί να είναι «ένας καλός εταίρος των δυτικών», συνεχίζει η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στο AFP.

Η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η περιοχή συγκλονίζεται από τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν θα θίξει το θέμα αυτό με τους προσκεκλημένους του κατά τις διμερείς συνομιλίες που θα έχει μαζί τους στο περιθώριο της συνάντησης.

πηγή:Efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.