Ραντεβού με τον “Τρελαντώνη” στο Θέατρο Βέμπο | Σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακου

Στην αίγλη του Νομισματικού Μουσείου, μας άνοιξαν τα χαρτιά τους οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ο Τρελαντώνης», που θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βέμπο. 


Το aVecnews.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα έγιναν στην συνέντευξη τύπου που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/10) στο Ιλίου Μέλαθρον. Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου κύριος Γιώργος Κακαβάς, πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του Τσίλερ. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε « Κτίστηκε το διάστημα 1878-1879 σε σχέδια του γερμανού αρχιτέκτονα Eρνέστου Tσίλερ, ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν. Το κτήριο είναι διώροφο με ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση. O πρώτος όροφος λειτουργούσε κυρίως ως χώρος για την κοινωνική ζωή της οικογένειας. Στο δεύτερο όροφο υπήρχαν τα υπνοδωμάτια, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη. Οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες είναι έργο του σλοβένου ζωγράφου Γιούρι Σούμπιτς γνωστού για το έργο του στη Bιέννη και το Παρίσι, ο οποίος εργάστηκε για ένα χρόνο, ενώ Ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό συνδυάζοντας στοιχεία από την ιταλική αναγέννηση» συμπλήρωσε

Στην συνοικία Τσίλλερ, γνωστή και ως “Συνοικισμός Επαύλεων” στην Πλατεία Αλεξάνδρας στην Καστέλλα, διαδραματίζεται και η ιστορία του βιβλίου  της Πηνελόπης Δέλτα «Ο Τρελαντώνης». Ένα  συμβολικό ανάγνωσμα που αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο η Σοφία Σπυράτου,  η οποία τα τελευταία χρόνια κρατάει ζωντανούς τους μύθους αλλά και τις ιστορίες του ελληνισμού, μέσα από παραστάσεις  που απευθύνονται καθαρά για το παιδικό/εφηβικό θεατρόφιλο κοινό.

Η κυρία Σπυράτου, όπως μας αποκάλυψε, επέλεξε να ανεβάσει στη θεατρική σκηνή το ανάγνωσμα της Δέλτα, όχι μόνο γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα βιβλία των παιδιών, αλλά γιατί θέλει να τονίσει μέσα από αυτό την αξία της μνήμης, της νοσταλγίας της παιδικής ηλικίας.  “Μια αφορμή  για να αντλήσουμε  δύναμη να ζήσουμε το σήμερα,  αλλά και να μεταφέρουμε στα παιδιά μας την ξεγνοιασιά των παιδικών καλοκαιρινών διακοπών που όλοι έχουμε ζήσει, παρέα με τα αδέλφια μας σε κάποιο συγγενικό σπίτι.”

Ο Μιλτιάδης Παπαστάμου συνέθεσε την μουσική της παράστασης σε στίχους Στρατή Πασχάλη. Όπως μας είπε, στην αρχή που του έγινε η πρόταση ήταν δισταχτικός γιατί θεωρούσε το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα ξεπερασμένο. Όταν το διάβασε στην κόρη του, κατάλαβε από τις αντιδράσεις της, ότι είχε ταυτιστεί με τους ήρωες της ιστορίας. Τότε κάθισε και έγραψε την μουσική της παράστασης, που εμπεριέχει ήχους από μπαρόκ μέχρι και ραπ.

{youtube}H_LwEtejdlQ{/youtube}


Τον τρελαντώνη θα υποδυθεί ο Σταύρος Σβήγκος της Πουλουδιάς η Αντιγόνη Ψυχράμη και της Θείας Μαριέτας η Ελένη Καρακάση.

Μαζί τους στη σκηνή η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου (θεία Αργίνη), η Χλόη Μάντζαρη (Αλεξάνδρα), ο Δημήτρης Γαλάνης (θείος Ζωρζής), η Μαριλού Κατσαφάδου (Μις Ράις),ο Γιάννης Αθητάκης (εξάδελφος Γιάννης), ο Κωνσταντίνος Καϊκής (θείος Γιώργης), ο Αντώνης Σταμόπουλος(Αλέξανδρος), η Αλεξία Φάλλα και ο Γιώργος Μάντζιαρης (τα δύο Γειτονόπουλα).

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΤΙΧΟΙ : Στρατής Πασχάλης

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Μετζικώφ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Λευτέρης Παυλόπουλος


Το 1881 τέσσερα αδέλφια από την Αίγυπτο, ο  Αντώνης, η Πουλουδιά(Πηνελόπη Δέλτα), η Αλεξάνδρα, κι ο μικρός Αλέξανδρος περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας. Όλα αυτά σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, που με τη σύγχρονη αισθητική της, σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.