ΝΑΙ είναι μαγεία οι βραδιές στο Gazarte με Ξαρχάκο και Αλεξίου!!

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Η μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα, ήταν ένας παλμός που αποτέλεσε τρόπο έκφρασης της ελληνικής λαϊκής ψυχής. Ήταν ένας καινούργιος δρόμος, που ανηφόρισε στο σήμερα, έχοντας κατορθώσει να έχει θετική επίδραση στο ήθος και στο χαρακτήρα των Ελλήνων.

Είναι γεγονός ότι με τα τραγούδια του, ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά μεγάλων τραγουδιστών. Γιατί ομολογουμένως, είναι τραγούδια με «υλικό», «μορφή» και «περιεχόμενο», που μετριάζουν το πόνο και δυναμώνουν τις χαρές.

Η μουσική, είναι κατεξοχήν η Τέχνη του συναισθήματος και της καρδιάς.  Έτσι  ρίζωσαν μες στο DNA μας δυο σπουδαίοι άνθρωποι του μουσικού στερεώματος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Χάρις Αλεξίου, που για χάρη του Γιώργου Ζαμπέτα, έσμιξαν  πάνω στην κεντρική σκηνή του Gazarte, παρουσιάζοντας μέσα από μια άκρως ευεργετική  βραδιά, την δουλειά του αλλά και την μαγκιά του.

Φωτογραφίες: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη

Εξηγημένη δουλειά. Που θα έλεγε και ίδιος. Η μουσική παράσταση «Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο» είναι ένα ευαγγέλιο «γραμμένο» από τον Σταύρο Ξαρχάκο και ερμηνευμένο από τη Χαρούλα Αλεξίου. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια, εκείνο τον Ιούνιο του 2016, τραγουδώντας την Χοντρομπαλού στο Καλλιμάρμαρο, μας επιβεβαίωσε με αυτήν την συγκλονιστική ερμηνεία, πόσο ταιριάζουν τα χνώτα τους και πως μια συνεργασία θα ήταν μια ιερή στιγμή για το ελληνικό τραγούδι.    Και να που ο χρόνος άλλη μια φορά, υλοποιεί τις ενδόμυχες επιθυμίες μας.

Η Χαρούλα είναι αυθεντική στη σκηνή. Είναι εκδηλωτική, είναι  γήινη. Μπορεί τα τραγούδια του Ζαμπέτα, να μην έχουν γραφτεί όλα  γι΄ αυτήν, ωστόσο η Αλεξίου  μπορεί να τα «παίξει» άνετα, πάνω στις φωνητικές χορδές της και να τα διοχετεύσει στις νέες γενιές. Αυτή είναι η Χαρούλα, είναι η φωνή που συνδιαλέγεται με τις  μεγάλες σιωπές μας και έχει πάντοτε τον τρόπο να βρίσκει μια γωνιά στη ψυχή μας, να μας συντροφεύει.

Όσο για τις ενορχηστρώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου στα τραγούδια του Ζαμπέτα; Προικισμένος με τη δύναμη της δημιουργίας θα έλεγα. Είναι σαν δυο ντοπιολαλιές  που συναντιούνται  και δένουν αρμονικά. Δίνει μια ξεχωριστεί γοητεία στα τραγούδια του συνθέτη, κρατώντας το δικό του ψυχολογικό χρώμα.

Κάποτε ο Κώστας Φέρρης μου είπε «Ο Σταύρος Ξαρχάκος, είναι ένας από τους πιο ευφυέστατους Έλληνες συνθέτες της εποχής μας. Μέσα σε 7λεπτά – τον είχα χρονομετρήσει –  έγραψε τη μουσική σε ένα από τα τραγούδια της ταινίας μας»

Περισσότερα…  επι σκηνή.

Εν τούτοις,  λίγες  οι νύχτες με παραστάσεις που απομένουν. Σπεύσατε!!

 


Σταύρος Ξαρχάκος – Χάρις Αλεξίου – Γιώργος Ζαμπέτας

Τελευταίες Παραστάσεις στο Gazarte

9 – 10 και 16 – 17 Φεβρουαρίου

 

Μαζί τους οι μουσικοί:

Νεοκλής Nεοφυτίδης – Πιάνο

Βασίλης Δρογκάρης – Ακορντεόν

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – Κιθάρα, Νυκτά, Έγχορδα

Ηρακλής Ζάκκας – 1ο Μπουζούκι

Δημήτρης Ρέππας – Μπουζούκι

Γιώργος Λιμάκης – Κιθάρες

Αντώνης Τσίγκας – Κοντραμπάσο

 

Επιμέλεια ήχου:  Χάρης Κρεμμύδας, Στέφανος Χατζόπουλος

Φωτισμοί: Δημήτρης Λάιος

 


 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.