Εκλογές ζητά η Μαρίν Λεπέν μετά τη νίκη της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 24,2%, αφήνοντας πίσω του την ευρωπαϊκή λίστα «Αναγέννηση» του Εμμανουέλ Μακρόν. Μεγάλη έκπληξη και στη Γαλλία οι Πράσινοι του Γιανίκ Ζαντό.

«Τη διάλυση της Βουλής» ζητάει η Μαρίν Λεπέν μετά τη νίκη της στις ευρωεκλογές. Απαντώντας το Μέγαρο των Ηλυσίων έκανε λόγο για «εντατικοποίηση» εφαρμογής του δεύτερου μέρους του πολιτικού προγράμματος του προέδρου Μακρόν. Ακολούθησε δήλωση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει διάλυση της Βουλής», αντίθετα, τόνισε η κυβέρνηση «θα προχωρήσει εντατικά στη δεύτερη πράξη του προγράμματος του προέδρου».

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών αυτών ήλθε ωστόσο από την πλευρά των Οικολόγων Πρασίνων ΕΕLV του Γιανίκ Ζαντό, οι οποίοι γιορτάζουν το πρωτοφανές αποτέλεσμα του 12,7%, το οποίο τους καθιερώνει ως τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Οι δε μεγάλοι χαμένοι των ευρωεκλογών είναι η γαλλική δεξιά του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι με επικεφαλής τον φιλόσοφο Φρανσουά Χαβιέ Μπελαμί συγκέντρωσαν μόλις  8,5%, μη κατορθώνοντας καν να ξεπεράσουν το 10%.

H Μαρίν Λεπέν κέρδισε το στοίχημά της, βγήκε πρώτο κόμμα, με 24,2 % που πέτυχε με τη βοήθεια του επικεφαλής της λίστας ο 23χρονος Ζορντάν Μπαρντελά. Η λίστα «Renaissance» (Αναγέννηση) του Εμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής την Ναταλί Λουαζό, παρέμεινε στο 22,4% όπως που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι ο γαλλικός λαός «έδωσε ένα μάθημα στον πρόεδρο, απέρριψε την ΕΕ που προτείνει και θα πρέπει επομένως να αλλάξει πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική του». Παράλληλα ο Μπαρντελά υπογράμμισε ότι «ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει άλλη επιλογή από τη διάλυση της Βουλής». Η Μαρίν Λεπέν συμπλήρωσε από μέρους της ότι πρόκειται για «νίκη του λαού», «αποκήρυξη του προέδρου», ζήτησε και αυτή τη διάλυση της Βουλής και κάλεσε τους οπαδούς της να ετοιμαστούν για τις επόμενες μάχες των δημοτικών εκλογών το 2020 και των περιφερειακών του 2021.

Ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό με ενθουσιασμό και συγκίνηση ανακοίνωσε στους οπαδούς του το αναπάντεχο ποσοστό των 12,7 % ενώ παραδέχθηκε ότι δεν είχε τολμήσει να φανταστεί αποτέλεσμα άνω του 10%. Όπως είπε συνειδητοποίησε ότι το οικολογικό κίνημα θα μπορούσε να αποτελέσει «εναλλακτική πρόταση σε αυτούς που χρόνια κυβερνούν τη Γαλλία». Πρότεινε μάλιστα τη άμεση δημιουργία μιας «Επιτροπής Πολιτών Ελέγχου» για την παρακολούθηση της εφαρμογής των οικολογικών αποφάσεων, τόσο στην ευρωβουλή όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.