Κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη για Ερντογάν και τουρκική δημοκρατία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε εξέλιξη είναι από τις 8:00 το πρωί οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες αποτελούν κρίσιμη δοκιμασία τόσο για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και για την ίδια την τουρκική δημοκρατία.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα και τα πρώτα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα. Περίπου 10,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στις κάλπες του Μαρτίου ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) επικράτησε με διαφορά περίπου 13.000 ψήφων του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όμως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν κατήγγειλε παρατυπίες και αμφισβήτησε έντονα το αποτέλεσμα. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο τελικά ενστερνίστηκε την έφεση και διέταξε επανάληψη των εκλογών.

Η βαρύτητα της Πόλης

Υπό την σκιά του υψηλού πληθωρισμού και της αυξανόμενης ανεργίας οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη επικράτηση του κ. Ιμάμογλου, που θα συνιστούσε πολιτική ήττα για τον κ. Ερντογάν, στερώντας από το AKP την δημαρχεία του οικονομικού και εμπορικού πυρήνα της Τουρκίας.

Παράλληλα, τυχόν επικράτηση των κεμαλιστών θα έδινε στην αντιπολίτευση τον τεράστιο δημοτικό προϋπολογισμό της Κωνσταντινούπολης και θα μπορούσε να δρομολογήσει έρευνες για τα πεπραγμένα του AKP και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Ο τούρκος πρόεδρος, που άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του στην δημαρχεία της Πόλης, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η Κωνσταντινούπολη είναι το «κλειδί» για τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.Παρά ταύτα έχει αποκλιμακώσει την προεκλογική του δραστηριότητα, αποφεύγοντας τον ακατάπαυστο ρυθμό του Μαρτίου, όταν είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 εμφανίσεις σε διάστημα 50 ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ερντογάν έχει υιοθετήσει εκ νέου πιο επιθετική ρητορική εναντίον του κ. Ιμάμογλου, απειλώντας ακόμα και με μηνύσεις και εγείροντας ανησυχίες για το πώς θα διαχειριστεί τυχόν ήττα.

Συνάμα ωστόσο έχει υποβαθμίσει τις κάλπες ως «αλλαγή βιτρίνας», καθότι το AKP ήδη ελέγχει σχεδόν δύο στους τρεις επιμέρους μικρούς Δήμους στην Πόλη.


Κάλεσμα στους Κουρδους αλλά πιθανό lose-lose

Σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το αποτέλεσμα του Μαρτίου το AKP έχει μετριάσει την προεκλογική προσέγγισή του και έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει τον κουρδικό πληθυσμό της Πόλης, που υπολογίζεται στο 15% του συνόλου.

Ο φυλακισμένος πρώην αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει καλέσει τους Κούρδους να συμπεριφερθούν ουδέτερα, παρά το γεγονός ότι το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα HDP υποστηρίζει την υποψηφιότητα Ιμάμογλου.

Ακόμα όμως και νίκη του κ. Γιλντιρίμ ίσως θα ισοδυναμούσε με ήττα για το καθεστώς Ερντογάν, καθώς θα ενίσχυε τις καταγγελίες πως το κυβερνών κόμμα «έκλεψε» την νίκη της αντιπολίτευσης τον Μάρτιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.