Οι μεγάλοι Χορηγοί της Δημοκρατίας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η Δημοκρατία σας είναι μια προσφορά της εταιρείας μας.

Του Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Την 1η Ιουλίου, η Φινλανδία ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Ρουμανία. Η εξάμηνη προεδρία της Ρουμανίας έχαιρε της εταιρικής χορηγίας της Maclaren, της Renault και της Coca-Cola. Της προεδρίας της Φινλανδίας, μέγας χορηγός είναι η BMW.

Κανείς δεν εκπλήσσεται που μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους στο επίπεδο του καθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο τους το επιτρέπει, αλλά ενθαρρύνει την αδιαφάνεια στις συναλλαγές αυτές.

Παρά τις σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ρουμανική αντιπροσωπεία δεν απάντησε ποτέ για το μέγεθος και τα ανταλλάγματα της χορηγίας της Coca Cola, όπως και για το κατά πόσο η μεγάλη πολυεθνική επηρέασε την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους τελευταίους 6 μήνες.

97 Ευρωβουλευτές, με επιστολή τους στον Φινλανδό πρωθυπουργό, τον Απρίλη, ζήτησαν να μην αποδεχθεί η Φινλανδία εταιρικές χορηγίες για τη θητεία της. Όμως δεν εισακούστηκαν. Οι εταιρικές χορηγίες έχουν αναχθεί σε de facto θεσμικό συστατικό του ευρωπαϊκού apparatus. Το σενάριο που ο ρόλος τους θα αναγνωριστεί επίσημα, μπορεί να φαντάζει δυστοπικό, όμως δεν απέχει όσο θα θέλαμε.

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ήδη ορίζουν υπέρμετρα τις ζωές μας. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα όριά μας, πριν το de facto γίνει de jure.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.