Ο Στάτος Σωπύλης μιλάει στο AVECNEWS για την παράσταση “Βασιλιάς Αλέξανδρος”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο  “Βασιλιάς Αλέξανδρος” του Ανδρέα Κεντζού παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο ΜΠΙΠ, σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη. Με αφορμή αυτό, φιλοξενούμε στο aVecnews.gr τον ηθοποιό Στράτο Σωπύλη, σε μια κουβέντα πάνω στο έργο του Κεντζού που συμπρωταγωνιστεί με τους ηθοποιούς Γιάννη Κοκκιασμένο και  Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Ένας ηλικιωμένος άνδρας κάθεται ακίνητος σε μια πολυθρόνα, αρκετή ώρα, αρκετά χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ζουν τις δικές τους μικρόκοσμους… Έτσι αρχίζει η παράσταση σας, κύριε Σωπύλη «Βασιλιάς Αλέξανδρος».  Πείτε μου δυο λόγια για το έργο του Ανδρέα Κεντζού που σκηνοθετεί η Αρκαδία Ψάλτη.

Η παράσταση μας,  πραγματεύεται τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και το πώς συγκροτείται το συλλογικό αφήγημα με δείγμα μια τυπική ελληνική οικογένεια.

Ποιο είναι το ζητούμενο σε αυτήν την παράσταση;

Το ζητούμενο είναι να αναρωτηθούμε το πόσο η  Ιστορία προσωπική, οικογενειακή, εθνική, ακόμα και Παγκόσμια είναι καταγραφή πραγματικών γεγονότων ή υποκειμενικών ερμηνειών.

Κύριε Σωπύλη, είστε ο πατέρας σε  μια μικροαστική ελληνική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του ανθρώπου;

Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του πρωτίστως ως οικογενειάρχη, από εκεί αντλεί δύναμη και αυτοπεποίθηση. Είναι προληπτικός και εξαντλεί το θάρρος του στον τζόγο.Είναι επαρκώς επιτυχημένος και επιεικώς συμβιβασμένος.

Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στην παράσταση;  Είναι το στήριγμα, είναι ο καθοδηγητής; Είναι ο αρχηγός; Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος;

Είναι  ο ισορροπιστής. Τουλάχιστον, αυτό προσπαθεί να είναι.

Πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί η ισορροπία σε μια οικογένεια, κυρίως μετά την αποκάλυψη της αλήθειας;

Εξαρτάται από τις προϋπάρχουσες σχέσεις. Η αλήθεια είναι καταλύτης θετικών ή αρνητικών αντιδράσεων.

Το ψέμα σέρνει πάντα το χορό της καταστροφής;

Υπάρχουν ευεργετικά και καταστροφικά ψέματα. Άρα όχι.

Ξέρετε εμένα προσωπικά, μου έμεινε κάτι άλλο από την παράσταση σας. Ο τρόπος που θέλουμε να εξουσιάζουμε ο ένας τον άλλον. Ο τρόπος που πολύ εύκολα βγάζουμε γλώσσα ο ένας στον άλλον…Νομίζω, αυτό είναι η αιτία που η οικογένεια χωρίζεται  σε στρατόπεδα, αρχίζει η ασυνεννοησία και εν κατακλείδι ο  πόλεμος.

Ελπίζουμε η παράσταση να είναι ανοιχτή σε ερμηνείες και να αγγίξει τον κάθε θεατή προσωπικώς. Κάθε λοιπόν απόκριση και ανταπόκριση καλοδεχούμενη!


Τελικά ποιος είναι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;

Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος, όπως και κάθε Βασιλιάς, είναι ένα φανταστικό πρόσωπο.

Κοινότυπη ερώτηση… γιατί κάποιος να έρθει να δει την παράσταση;

Για τον ίδιο λόγο που αξίζει κανείς να πάει στο θέατρο. Για να ξεβολευτεί και να αναρωτηθεί  για την αλήθεια των πραγμάτων. Για να συνευρεθεί με ομοίους του. Και ευελπιστώ για να αναγνωρίσει κάτι από τον εαυτό του.

Συνεργάζεστε πολλά χρόνια με την Αρκαδία Ψάλτη. Είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι τον σκηνοθέτη σου…

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και κάποιες κοινές απόψεις βοηθάνε την επίτευξη κοινών στόχων τόσο πάνω όσο και κάτω απ’ τη σκηνή

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.