“Αχ ‘Ερωτα!” σε περιοδεία από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης – Πρόγραμμα

Mimages 0000000001 2020 06 25 at 11 20 33
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης αυτό το καλοκαίρι, παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του, το έργο «Αχ Έρωτα!». Μία παράσταση ύμνος στην δύναμη της αγάπης, βασισμένη στον ερωτικό, ποιητικό λόγο του Φ. Γκ. Λόρκα

Μία παράσταση-σύνθεση τεσσάρων έργων του μεγάλου ποιητή και δραματουργού Φεντερίκο Γκαρθία ΛΟΡΚΑ. Την τριλογία του «Ματωμένος Γάμος», «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», μαζί με την λαϊκή κωμωδία «Η Θαυμαστή Μπαλωματού».

«Αχ Έρωτα…!».  Ο άνθρωπος μπροστά στις πραγματικότητες που τον τυλίγουν: τη Φύση, τον Έρωτα, την Ζωή και τον Θάνατο!  Ένα έργο, παθιασμένο, λυπητερό, ρομαντικό, παιχνιδιάρικο, γιορταστικό.  Όπως ο Έρωτας.  Όπως τον μελοποίησαν μεγάλοι Έλληνες συνθέτες, όπως ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Λεοντής και ο Γλέζος.

«Αχ Έρωτα…!» μία παράσταση – σύνθεση όλων των τεχνών με οδηγό ένα συγγραφέα που σε όλες τις τέχνες εντρυφούσε, για να τραγουδήσει τον Έρωτα και τον Άνθρωπο, όπως τον πλησίασε, τον παρατήρησε και τον αγάπησε.


Συντελεστές

Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Χαρά Τσουβαλά

Στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Κωτούλας.

Στην παράστασή  ακούγονται τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών, πάνω στην ποίηση του Λόρκα.

*Στο ρόλο της Μπερνάντα Άλμπα ακούγεται η φωνή της μεγάλης κυρίας του θεάτρου Λήδας Πρωτοψάλτη


Παίζουν : Νάντια Μπουλέ, Παναγιώτης Πετράκης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Χρήστος Ντόβας,  Πελαγία Αγγελίδου, Έφη Σισμανίδου, Δημήτρης Συνδουκάς


Σημείωμα Σκηνοθέτη

Μία σύνθεση 4 έργων του Ισπάνου ποιητή Φ. Γκ. Λόρκα με θέμα τον Έρωτα, «Γέρμα», «Θαυμαστή Μπαλωματού», «ο Ματωμένος Γάμος», «το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα».  «ΑΧ ΕΡΩΤΑ!…»

Ο Λόρκα βάζει τον άνθρωπο μπροστά στις πραγματικότητες που τον τυλίγουν: την Φύση, τον Έρωτα, την Ζωή, και τον Θάνατο και το τραγούδι:  παθιασμένο, λυπητερό, ρομαντικό, γιορταστικό, παιχνιδιάρικο. «Αχ Έρωτα!…»

Το εγχείρημα το τολμήσαμε πριν πολλά χρόνια, όταν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τίμησε τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή και είναι η παράσταση με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσέλευση θεατών στο χειμερινό ρεπερτόριο  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης!

Ασφαλώς δεν πρόκειται τώρα για «μίμηση» και «αντιγραφή» του τότε.

Ο Λόρκα υπάρχει και θα υπάρχει πάντα,  για να μας δίνει νέες εμπνεύσεις, νέα ματιά και καινούργια συναπαντήματα με υπέροχους συνεργάτες ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές.


Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης βγαίνει μπροστά!  Τολμάει!  Γιατί μία τόσο ζωντανή τέχνη, όπως το θέατρο, μπορεί να γίνει βάλσαμο στις ψυχές, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.

Νανά Νικολάου


Πληροφορίες για την παράσταση

Αχ Έρωτα – Νανάς Νικολάου

Διάρκεια 90’

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15€ – Μειωμένο 12€.

Προπώληση VIVA .GR

https://www.facebook.com/dipethekozanis/


Η απόφαση του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που ανάμεσα σε τόσα άλλα, γέννησε και το Θέατρο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να το στερηθεί, αυτό το καλοκαίρι. Το θέατρο έχει τη μαγική δύναμη να εκμηδενίζει τις αποστάσεις, να μας ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου, σε άλλες εποχές, περασμένες ή σε εποχές που δεν έχουν έρθει ακόμη, χωρίς να σηκωθούμε καν από τη θέση μας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης αισθάνεται υποχρεωμένο να αφουγκραστεί αυτό που κάποτε έγραψε ο Λόρκα στο φίλο του Σαλβαδόρ Νταλί «Ένα καλό θέατρο μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία του λαού και ένα θέατρο εξαρθρωμένο μπορεί να εξαχρειώσει ένα έθνος».


Το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.θΕ Κοζάνης αποφάσισε να προχωρήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες του υπάρχοντος ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού του, στην οργάνωση στης Θερινής Κεντρικής Σκηνής του με το έργο του Φ. Γκ. Λόρκα “Αχ Έρωτα!”, με στόχο να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα….

Με το σκεπτικό:

1. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσουν τη θεατρική παραγωγή στη χώρα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του καλλιτεχνικού παραγόμενου, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο φιλοθεάμον κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας και αυτό το καλοκαίρι.

2. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα δώσουν εργασία και εισόδημα σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες των Τεχνών και του Πολιτισμού, αντιλαμβανόμενα απόλυτα ότι αδυνατούν από μόνα τους να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο, ωστόσο μπορούν να δώσουν διέξοδο επιβίωσης αλλά κυρίως διέξοδο καλλιτεχνικής έκφρασης και αρκετούς επαγγελματίες καλλιτέχνες.

3. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οφείλουν να βγουν μπροστά, ωστόσο θα πρέπει να το κάνουν δίχως να διακινδυνεύσουν την ίδια τους την λειτουργία και το μέλλον τους, με την συσσώρευση δυσβάσταχτων χρεών.

 

Πρόγραμμα Περιοδείας

Αχ Έρωτα από το ΔΗ ΠΕ ΘΕ Κοζάνης

ΙΟΥΙΛΙΟΣ
Παρασκευή  17/7         ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Θέατρο Π.Ε.Α.
Σάββατο  18/7              ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Θέατρο Π.Ε.Α.
Πέμπτη     23/7              ΚΟΖΑΝΗ
Παρασκευή    24/7       ΚΟΖΑΝΗ Υπαίθριο Θέατρο
Σάββατο       25/7         ΚΟΖΑΝΗ Υπαίθριο Θέατρο
Κυριακή         26/7        ΚΟΖΑΝΗ Υπαίθριο Θέατρο
Τρίτη             28/7          ΓΡΕΒΕΝΑ Θέατρο Καστράκι
Τετάρτη        29/7          ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Δευτέρα 3/8                  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  θέατρο Δάσους
Τρίτη       4/8                  ΣΕΡΡΕΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
Τετάρτη   5/8                 ΚΟΜΜΟΤΗΝΗ ΥΠΑΊΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Παρασκευή 7/8            ΔΡΑΜΑ
Σάββατο 22 /8              ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δευτέρα   24/8             ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
Τετάρτη   26/7              ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Πέμπτη    27/8              ΝΙΚΑΙΑ Κατράκειο
Σάββατο  29/8              ΧΑΛΚΙΔΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ  31/1             ΠΑΤΡΑΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΤΡΙΤΗ    1/9                  ΠΑΠΑΓΟΥ
Πέμπτη 3/9                 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Παρασκευή 11/9       ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΒΕΑΚΕΙΟ
Σάββατο   12/9          ΒΡΙΛΙΣΣΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.