Στο Μουσείο, Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ξανά!

Mimages 0000000001 2020 06 29 at 20 00 16
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Με το σύνθημα «Στο Μουσείο, ξανά» το ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό, έχοντας στο πρόγραμμα του δυο εξαιρετικές εκθέσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς»  & «Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση».

Το  μεσημέρι της Δευτέρας (29/6/2020) το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος,  παρουσίασε  το πρόγραμμα του μουσείου έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση του Covid 19.  Η κυρία Φλερέτ Καραδόντη, πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, επισήμανε ότι η εξάπλωση του κορωνοιού δεν επηρέασε μόνο τη ζωή μας αλλά άλλαξε και τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στην καθημερινότητα μας. Ως  μουσείο, τόνισε,  από τις 17 Ιουνίου, έχει πάρει κάποια σημαντικά μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της ευχάριστης εμπειρίας  των επισκεπτών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το νέο μουσείο του Ιδρύματος,  από την έναρξη λειτουργίας του, τον Οκτώβριο του 2019, έως την αναστολή λειτουργίας του στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού,  υποδέχθηκε 106.479 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι περιηγήθηκαν στις αίθουσές του, γνώρισαν σπάνια έργα από τη Συλλογή του και συμμετείχαν στις δράσεις του.

«Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» είναι αφιερωμένη»

Για τον επισκέπτη της Άνδρου φέτος η έκθεση “Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς” που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του νησιού, είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός.

Η έκθεση «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» είναι ένα αφιέρωμα στους έλληνες καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό. Το Ίδρυμα όπως είπε ο κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης –  επιμελητής  της έκθεσης- έχει ως στόχο να φέρει   κοντά στο ελληνικό κοινό, έργα δημιουργών οι οποίοι είτε γεννήθηκαν είτε σε κάποια στιγμή της ζωής τους εγκαταστάθηκαν και συνεχίζουν να ζουν στη χώρα υποδοχής. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα πρόσθεσε ο κύριος Κουτσομάλλης, ήταν προγραμματισμένο για μεταγενέστερο χρόνο. Λόγω των υγειονομικών συμβάντων, υποχρεώθηκαν να μεταθέσουν σε ευθέτότερο χρόνο, την  προγραμματιζόμενη για το καλοκαίρι του 2020 έκθεση του Γιώργου Ρόρρη.συμπλήρωσε.

Στην έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο από 1η Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενηθούν έργα των: Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής, Lynda Benglis.

Ορισμένοι, εκ των συγκυριών αγόμενοι, αποφάσισαν την έξοδο από τον γενέθλιο τόπο προσδοκώντας ελευθερία δράσης και σκέψης και αναζητώντας μερίδιο στα πρωτοποριακά τεκταινόμενα των καιρών. Άλλοι, λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, κυριολεκτικά εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και κατατρεγμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του μεταγωγικού πλοίου τύπου Liberty, του γνωστού «Ματαρόα», που σε πολλούς προσέφερε τον πλου προς την ελευθερία και παρέμεινε ιστορική αναφορά αυτής της ψυχικά επώδυνης και βιωματικά επίπονης περιπέτειας.


Κλείνοντας  ο κύριος Κουτσομάλλης τόνισε για τους καλλιτέχνες: «Στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες που συγκροτούν αυτό το αφιέρωμα είναι δημιουργοί που είχαν το σθένος να επιχειρούν υπερβάσεις και να αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία τους να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στο αποθεματικό της καταγωγής τους. Τους περισσότερους από αυτούς είχα την τύχη να συναντήσω, ορισμένες φορές συντροφιά με την Ελίζα Γουλανδρή, στην άλλη πατρίδα τους και στους χώρους δουλειάς τους: στην Αμερική, όπως είναι η περίπτωση της Chryssa ή του Βεκρή, ιδιαίτερα όμως στην Ευρώπη, όπως είναι η περίπτωση του Takis, της Βάρη, του Βυζάντιου, του Χριστοφόρου, του Ανδρέου στο Παρίσι ή του Παναγιωτίδη στη Βέρνη. Πρόκειται για έργα που προέκυψαν μέσα από γόνιμες στιγμές αυτών των συναντήσεων. Και είναι βέβαιο ότι μια μουσειακή συλλογή καταρτίζεται, κυριολεκτικά χτίζεται, αργά αλλά σταθερά μέσω συζητήσεων και αφηγήσεων που προηγήθηκαν γύρω από το κάθε έργο.

Ως εκ τούτου, έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι ευτυχής που επιμελούμαι αυτό το αφιέρωμα, το οποίο αποτελεί φόρο μνήμης σε όσους δεν είναι πλέον στη ζωή και φόρο τιμής και θαυμασμού σε όσους εξακολουθούν να δημιουργούν πρωτοποριακά, τιμημένοι με υψηλές διακρίσεις και απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων τους, βλέποντας έργα τους να εντάσσονται σε συλλογές μεγάλων μουσείων ανά τον κόσμο.»

«Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση»

Στο  Μουσείο της Ερατοσθένους από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση». Η Έκθεση «γεννήθηκε» στο πλαίσιο των ψηφιακών δραστηριοτήτων  που λειτούργησαν κατά την διάρκεια της καραντίνας.  Στη δράση Open Call, ανταποκρίθηκαν 252 παιδιά, αποτέλεσμα που δικαίωσε κατά πολύ τις προσδοκίες του ιδρύματος.Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.