Ελληνας «ηρωας» σώζει ζωές σε πολύνεκρη πυρκαγιά στη Γερμανία

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οκτώ άνθρωποι -επτά παιδιά και η μητέρα τους- έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά στην πόλη Μπάκνανγκ της Στουτγάρδης στη Γερμανία. Τρία ακόμη μέλη της πολύτεχνης οικογένειας Τούρκων μεταναστών διασώθηκαν, χάρη και στις προσπάθειες ενός Έλληνα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Έλληνας μετανάστης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε την εκδήλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να σπεύσει στον τόπο της τραγωδίας.

«ο Έλληνας έφτασε στον τόπο της πυρκαγιάς στις 4:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), τη στιγμή που ξέσπασε, και ήταν αυτός που κάλεσε την αστυνομία και την πυροσβεστική. Στη συνέχεια μπήκε στο φλεγόμενο κτίριο και έσωσε τα δύο παιδιά και τη γιαγιά τους», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hyrriet, η οποία στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για τον «Έλληνα ήρωα».

Ο Χρίστος Κύρογλου είναι μάνατζερ νυχτερινού κέντρου. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο κτίριο που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από την επιχείρησή του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θείου των παιδιών, ο Κύρογλου έσπασε την πόρτα του φλεγόμενου κτιρίου επιτρέποντας στη 40χρονη μητέρα τουρκικής καταγωγής να δραπετεύσει. Ωστόσο εκείνη ξαναμπήκε στο δωμάτιο προκειμένου να σώσει το 6 μηνών βρέφος της με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

Ο Χρήστος Κύρογλου όμως δεν σταμάτησε εκεί. Έτρεξε και στην απέναντι πλευρά της του κτιριακού συγκροτήματος, όπου ειδοποίησε έγκαιρα δύο οικογένειες, μία ελληνική -από τη Βόρεια Ελλάδα- και μία ινδική που κοιμούνταν.

Εκτός από τη μητέρα τραγικό θάνατο βρήκαν τα επτά από τα συνολικά δέκα παιδιά της, ηλικίας έξι μηνών έως 16 ετών. Όλοι φαίνεται πως κοιμούνταν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με την Hurriet, ο πατέρας δεν βρισκόταν στο σπιτι την ώρα της τραγωδίας ενώ οι σοροί των οχτώ θυμάτων αναμένεται να μεταφερθούν στην Τουρκία όπου και θα ταφούν.

Αναζητώντας τα αίτια της πυρκαγιάς

Μια μέρα μετά την τραγωδία οι έρευνες στρέφονται πλέον στα αίτια της πυρκαγιάς. «Οι έρευνες θα διαρκέσουν μέρες, ίσως και εβδομάδες», ανακοίνωσαν αστυνομία και εισαγγελία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών που λειτουργούσε στο παρελθόν ως εργοστάσιο δερμάτινων ειδών. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι το κτίριο δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο πατέρας των παιδιών φέρεται να προχώρησε ο ίδιος σε πολλές επιδιορθώσεις, ενώ πρώην ένοικος ανέφερε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα με το ηλεκτρικό δίκτυο τα οποία δεν είχαν επιλυθεί, παρότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον ενοικιαστή.

Και ενώ τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται ακόμη, η αστυνομία δεν αποκλείει να προκλήθηκε από «τεχνικό σφάλμα» σε ξυλόσομπα. Προς το παρόν όμως δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλα αίτια. Σύμφωνα με την αστυνομία όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη εμπρησμού ή επίθεσης με ξενοφοβικά κίνητρα.

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ σε δηλώσεις σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Δυστυχώς στο παρελθόν έχουν συμβεί πυρκαγιές, εμπρησμοί και δολοφονίες εις βάρος των πολιτών μας. Ως εκ τούτου εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να εξάγουμε πρόωρα συμπεράσματα».

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε, μέσω twitter και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ: «Περιμένουμε από τη Γερμανία να βρει τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς που δεν θα αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και να τα γνωστοποιήσει δημοσίως».

Το τραγικό γεγονός σχολίασε από το Βερολίνο και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου της, συγκλονισμένη από την καταστροφή.

ethnos.gr/ Πηγές: Hurriet Daily News, Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.