Κανείς δεν μπορεί να κυριεύσει την Αγιά Σοφιά

Gkountouna editorial
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Καλημέρα. Θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη ημέρα και να τηρήσουμε και εμείς την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως avecnews με την ανανέωση του site μας. Ένα μεγαλύτερο βήμα προς τον Πολιτισμό ως αντιβίωση στην λαίλαπα της εποχής μας.
Η είδηση όμως για την Αγιά Σοφιά – είδηση που ξέραμε αλλά κανείς δεν ήθελε να πιστέψει- ότι ο εφήμερος Ερντογάν αποφάσισε να κάνει το Παγκόσμιο σύμβολο του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας σε τζαμί ανέτρεψε την αισιοδοξία και τα σχέδια μας. Κι΄ ακόμη περισσότερο παγώσαμε όταν ακούσαμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Λονδίνο αναφέρθηκαν χλιαρά στην είδηση υποκύπτοντας στις ορέξεις του Τούρκου Προέδρου.

Αλλά και η καρδιά της Ευρώπης που χτυπάει στις Βρυξέλλες δεν είδαμε να αναφέρεται σε κυρώσεις που θα έπρεπε να ανακοινώσει. Για παρηγοριά σας παραθέτουμε αντιδράσεις από τον Διεθνή Τύπο. Έτσι για να έχουμε γνώση για τις αντιδράσεις των «συμμάχων» μας…

Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος” είχε δηλώσει πριν από την απόφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη του στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post
Την ανησυχία του για την αλλαγή χρήσης του ιστορικού ναού είχε εκφράσει και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, απευθύνοντας έκκληση στους Τούρκους πολιτικούς να επανεξεταστεί το μουσειακό καθεστώς “ενός από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού”.
Ως θλιβερό γεγονός και «χαστούκι» στην παγκόσμια Ορθοδοξία, αν όχι τον χριστιανικό κόσμο εν γένει, περιέγραψε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Mailsmail Kandemir, επικεφαλής της Ένωσης για την Υπηρεσία των Ιστορικών Ιδρυμάτων και του Περιβάλλοντος, δήλωσε μετά την απόφαση ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο βλάπτει τη συνείδηση των ανθρώπων».

Times της Νέας Υόρκης για διεθνή σάλο καθώς «η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λατρεύουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, τόσο για τη θρησκευτική σημασία του, όσο και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του δομή του, αλλά και ως σύμβολο κατάκτησης».

Η γερμανική «Bild», «Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!», ενώ το γερμανικό «Focus» σημειώνει: «Το σχέδιο του Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί. Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».

«Ερντογάν, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;» άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το οποίο επισημαίνει ότι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «δεν υπάρχει καμία αντίσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ακόμη και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP, που θεωρεί εαυτό πολιτικό κληρονόμο του Ατατούρκ, δεν αγωνίζεται για να ανατρέψει την απόφαση.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην ιστοσελίδα του παραθέτει την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «πρόκληση» και τονίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «οδηγεί τη χώρα του έξι αιώνες πίσω». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω Twitter, αλλά και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: «Οι ανησυχίες εκατομμυρίων χριστιανών δεν εισακούστηκαν» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας Βλάντιμιρ Λεγκόιντα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.