Ψηφίζουν σήμερα στη Βουλή για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου

Papagelopulos epitropi vulis eu
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο ελληνικό κοινοβούλιο,  μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τη Novartis

Η σημερινή συνεδρίαση  ξεκίνησε στις εννέα το πρωί και με βάση την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων θα διαρκέσει 12 ώρες και θα ολοκληρωθεί στις εννέα το βράδυ.

Πολιτικοί αρχηγοί, εμπλεκόμενα πρόσωπα που είναι εντός κοινοβουλίου, αλλά και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να τοποθετηθούν για το πόρισμα της προανακριτικής και στη συνέχεια οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για την παραπομπή ή όχι του Δ. Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει , με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορηητών των κομμάτων και θα οργανωθούν τρεις κύκλοι ομιλητών. Ο κάθε κύκλος ομιλητών θα συνίσταται από 5 βουλευτές από το κόμμα της Ν.Δ., 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση θα μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα το επιθυμήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης, δικαίωμα λόγου θα έχει και ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η μυστική ψηφοφορία να ξεκινήσει γύρω στις 9 το βράδυ. Εξ αιτίας των μέτρων για την Covid-19 η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ανά ομάδες των εκατό βουλευτών. Η κάθε μία ομάδα θα έχει στην διάθεσή της μία ώρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Το κατηγορητήριο
Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ειδικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, δηλαδή:

  • Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
    Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
    Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
    Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
    Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
    Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
    Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
    Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαίου ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)
    Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμέτοχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

«Τα πορίσματα αποτελούν μνημεία παράνομης και απαράδεκτης απόπειρας παρέμβασης στην τακτική δικαιοσύνη που διενεργεί ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στους οποίους εκκρεμούν οι υποθέσεις Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου», έχει δηλώσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και έχει καταγγείλει, όπως και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, παρέκαμψε νόμους, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα του κ. Παπαγγελόπουλου και προχώρησε σε πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.