Πέντε νεκροί από τη θεομηνία που χτύπησε την Εύβοια – Δυο αγνοούνται

Evoia nera
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε 5 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ δύο άτομα αγνοούνται.

Οπως έκανε γνωστό πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής, 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους ένα βρέφος 8 μηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2 άτομα αγνοούνται.

Αναλυτικά τόνισε o Nίκος Χαρδαλιάς: «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν».

Ο Χαρδαλιάς για το 112

O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το 112 στην τωρινή περίπτωση στις πλημμύρες στην Εύβοια. Ο ίδιος απάντησε ότι «Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, γιατί θα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Οταν έχεις ένα φυσικό φαινόμενο δεν ζητάς εκκένωση».

Αναλυτικά η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά για το 112 ήταν:

«Aν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.