Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις Μυκήνες…

2919948
Facebook
Twitter
LinkedIn

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. της Κυριακής, η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις Μυκήνες.

Σύμφωνα  με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή  παρέμειναν  για όλο το βράδυ σημαντικές δυνάμεις με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν γλίτωσε από τη μανία της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής πλησίον του τάφου του Αγαμέμνονα, καθώς οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτόν, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να σώσουν τις αρχαιότητες.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε μια πρώτη αποτίμησή του, ανέφερε ότι από την πυρκαγιά δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες.

Ωστόσο όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος https://anagnostis.org το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το βασίλειο του Μυθικού Αγαμέμνονα δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς η πυρκαγιά ήταν μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής σε εξέλιξη.

Πάντως, ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε πως «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος 56 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε ζημιές στις αρχαιότητες» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε μια πρώτη εκτίμηση για την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει:

«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.