Οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα να εισπράξουν αναδρομικά των θανόντων ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας…

ΕΥΡΩ1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα να  εισπράξουν αναδρομικά ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας. αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν και να επικαλεστούν την νομοθεσία

 Περίπου 1.000.000 κληρονόμοι περισσότερων από 400.000 θανόντων και θανουσών συνταξιούχων μέσα στην περίοδο 2016-2019,  θα λάβουν  αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ στους κύριους δικαιούχους! Μέχρι χθες 12 Σεπτεμβρίου  ήταν  πρόθεση της κυβέρνησης .Χθες ανακοινώθηκε οτι τα αναδρομικά σύμφωνα με απόφαση του ΣΤΕ   θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, αρκεί να μπορείς να αποδείξεις οτι είσαι ο κληρονόμος. . Προφανώς η διαδικασία δεν θα είναι αυτόματη, άρα οι κληρονόμοι θα πρέπει να επικαλεστούν την νομοθεσία για κατοχυρώσουν το κληρονομικό δικαίωμα τους στα αναδρομικά.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου. Στις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο, ή τέκνα του θανόντος, τότε το δικαίωμα αναδρομικών περνάει στους νόμιμους κληρονόμους (συγγενείς δεύτερου, τρίτου βαθμού ή άλλα πρόσωπα που αναφέρει η διαθήκη) υπό τον όρο ότι έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς στα περιουσιακά στοιχεία που κατέλειπε ο θανών. Για το δικαίωμα είσπραξης  θα πρέπει οι κληρονόμοι να έχουν απαραίτητα την αποδοχή κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους τα αναδρομικά που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ (για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) θα πρέπει κατανεμηθούν στα δικαιούχα μέλη ή στους συγγενείς τους ως εξής:

Εφόσον υπάρχει μόνο σύζυγος στη ζωή, τότε θα πρέπει να πάρει το σύνολο των αναδρομικών.

Εάν υπάρχουν σύζυγος και τέκνα, τότε το 1/4 των αναδρομικών αποδίδεται στον/στη σύζυγο και τα υπόλοιπα 3/4 πρέπει να τα πάρουν τα παιδιά.
Εάν υπάρχει χήρα ή χήρος και αδέλφια του θανόντος, τότε από το σύνολο του διορθωτικού ποσού το 1/2 δικαιούται ο/η σύζυγος και το υπόλοιπο μισό τα αδέλφια.
Εάν δεν υπάρχει στη ζωή σύζυγος αλλά υφίστανται παιδιά, τότε το σύνολο των αναδρομικών αποδίδεται στο παιδί ή στα τέκνα, ισομερώς.
Εάν δεν υπάρχει σύζυγος αλλά μόνο αδέλφια, τότε τα αναδρομικά επιστρέφονται ισομερώς στα αδέλφια του θανόντος.

Αναλόγως, εάν δεν υπάρχουν σύζυγος, παιδιά ή αδέλφια του θανόντος, τα αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν οι υπόλοιποι συγγενείς και πάντα με βάση τον πιο κοντινό βαθμό συγγένειας με τον ή τη συνταξιούχο που έχει φύγει από τη ζωή.

Τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται στην περίπτωση που υπάρχει διαθήκη. Σε αυτό το ενδεχόμενο τα αναδρομικά επιστρέφονται σε αυτούς τους οποίους έχει ορίσει ως κληρονόμους του/της ο θανών ή η θανούσα, αντίστοιχα.

Το πλαίσιο επιστροφής, βάσει του κληρονομικού δικαιώματος, των τυχόν αναδρομικών που θα προκύψουν για τους αναμένεται να καθοριστεί με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι για τα αναδρομικά 600.000 συνταξιούχων του Δημοσίου θα βγει ξεχωριστή απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει τη δικαιοδοσία για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και τις προσφυγές από συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ενδέχεται στα αναδρομικά να έχει αυξημένες επιστροφές πέραν του 11μήνου! Η κρίση που έβγαλε το ΣτΕ για τα αναδρομικά 11μήνου αφορά συνταξιούχους Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ και τραπεζών όπως και του ΕΤΑΑ στους οποίους έχει δικαιοδοσία το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των συνταξιοδοτικών εν προκειμένω διατάξεων.

Πηγή :Πρώτο Θέμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.