Μέσα στον Δεκέμβριο έγκριση των εμβολίων ζητούν Pfizer και Biontech

Virus outbreak pfizer vaccine
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την πολυπόθητη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών, ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Biontech , ενώ υποβάλλουν αιτήσεις για να εγκριθεί το εμβόλιό τους στην Ευρώπη και την Βρετανία.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να διανείμουν το εμβόλιο εντός ωρών μετά την έγκρισή του.

Επισημαίνοντας ποσοστό αποτελεσματικότητας εμβολίου ως και 95%, χωρίς να αναφέρονται σοβαρές παρενέργειες κατά τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, ο συνιδρυτής της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν τόνισε ότι αίτημα αδειοδότησης θα κατατεθεί και στις ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές, το πιθανότερο την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να λάβει κατεπείγουσα έγκριση.

Ήδη από χτες, ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ξεκαθάρισε,ότι η εξουσιοδότηση (EUA) του υποψηφίου εμβολίου mRNA, BNT162b2, θα επιτρέψει ενδεχομένως τη χρήση του στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Άλμπερτ Μπουρλά

Όλα οδηγούν σε μια ιστορική στιγμή, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί η σχετική έγκριση στις εταιρείες, εφόσον όλα προχωρήσουν ομαλά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι θα υπάρξουν προκλήσεις στην μεταφορά και στη διανομή του εμβολίου, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν οι 27.

Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί τις ποσότητες που της αναλογούν και τόνισε ότι ο υπ. Υγείας έχει παρουσιάσει τον προγραμματισμό της πολιτείας για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, 4,65 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το συγκεκριμένο εμβόλιο- τόσο είναι το κόστος για 300 εκατομμύρια δόσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση στη Pfizer.

ΕΡτ1-Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου, Ρίτσα Καστάνη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.