Το Facebook μπλοκάρει τα fake news για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Facebook2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Facebook μπλοκάρει τους ψευδείς ισχυρισμούς για μικροτσίπ, παρενέργειες και συστατικά των εμβολίων που καταπολεμούν τον κορονοϊό, με σκοπό να αποτρέψει την παραπληροφόρηση. Το τελευταίο οκτάμηνο έχει «κατεβάσει» 12 εκατομμύρια ψευδείς αναρτήσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Ενόψει της επικείμενης κυκλοφορίας των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού μετά και την πρόσφατη έγκριση από τη Βρετανία του εμβολίου των Pfifer/Biontech, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα «κατεβαίνουν» αναρτήσεις στο Facebook ή στο Instagram με ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια που καταπολεμούν τον κορονοϊό.

Με τους νέους κανόνες, θα αποσύρονται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τα συστατικά ή τις παρενέργειες των εμβολίων. Θα μπλοκάρονται επίσης και οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας , όπως ότι τα εμβόλια περιέχουν μικροτσίπ παρακολούθησης ασθενών.

Η προσπάθεια θα γίνει σταδιακά και θα επικαιροποιούμε τακτικά τις αναρτήσεις που καταργούμε με καθοδήγηση από τις αρχές δημόσιας υγείας» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντικά αυστηρότερη από την πολιτική που ήδη εφαρμόζει το Facebook για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την οποία το αναληθές περιεχόμενο εντοπίζεται και καταργείται από τους αλγόριθμους, αλλά δεν αφαιρείται ολοσχερώς από το Facebook και το Instagram. Η υιοθέτηση πιο δραστικής αντιμετώπισης, ανέφερε η εταιρεία, οφείλεται στο γεγονός ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τους εμβολιασμούς Covid-19 «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικείμενη σωματική βλάβη».

Μέχρι το 2018, το Facebook δεν είχε υιοθετήσει μέτρα για την εξάπλωση περιεχομένου κατά των εμβολιασμών. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά την πολιτική της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωματική βλάβη και την εφάρμοσε αυστηρά τα τελευταία χρόνια σε αναρτήσεις αναφερόμενες σε εμβόλια, εστιάζοντας πρωτίστως σε εμφανώς ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με προγράμματα εμβολιασμού.

Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε την απαγόρευση όσων διαφημίσεων αφορούν σε εμβόλια και δημιουργούν παραπληροφόρηση και το μπλοκάρισμα ομάδων και σελίδων που αναρτούν τέτοιες διαφημίσεις.

Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020, το Facebook έχει «κατεβάσει» 12 εκατομμύρια ψευδείς αναρτήσεις που σχετίζονται με την πανδημία. Σε αυτές περιλαμβάνεται ανάρτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που παραπέμπει σε βίντεο του Fox News, το οποίο ψευδώς επισημαίνει ότι τα παιδιά έχουν ανοσία στον ιό.

Α. Μπ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.