Τι γίνεται με τον κορωνοϊό στις φυλακές της Λάρισας ;

2564230 770x400
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στη ζοφερή κατάσταση στις φυλακές της Λάρισας αναφέρονται οι δικηγόροι Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, που είναι συνήγοροι του κρατουμένου Βαγγέλη Σταθόπουλου. Όπως τονίζουν, αυτή τη στιγμή 1 στους 5 κρατούμενους είναι θετικός στο κορονοϊό, με την τήρηση των μέτρων προστασίας να είναι απλώς ανέφικτη.

Αναφερόμενοι στον Β. Σταθόπουλο, υπογραμμίζουν ότι το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του σε συνδυασμό με παράταση της προσωρινής του κράτησης «θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν πως έχουν καταθέσει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ θα προχωρήσουν και σε όποια άλλη κίνηση θεωρήσουν αναγκαία.

Η ανακοίνωση

Από τις αρχές του μήνα μέχρι και σήμερα στις φυλακές Λάρισας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 143 κρατούμενοι θετικοί στον κορονοϊό. Με δεδομένο ότι στην φυλακή αυτή, με επίσημη χωρητικότητα 552 ατόμων, οι κρατούμενοι είναι 729, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων και διαχωρισμό ασθενών είναι εκτός πραγματικότητας.

Η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό της φυλακής μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έγινε μόνο κατόπιν διαμαρτυριών και δημοσιοποίησης της κατάστασης από τους ίδιους τους κρατούμενους. Μέχρι και σήμερα το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι ο περιορισμός των θετικών κρουσμάτων σε θαλάμους, όπου 60 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς διαχωρισμό ασυμπτωματικών από συμπτωματικούς. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού έχει ήδη φανεί, αφού από τα 54 κρούσματα των αρχών Δεκέμβρη, σήμερα είναι θετικός 1 στους 5 κρατούμενους.

Μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων είναι και ο εντολέας μας Βαγγέλης Σταθόπουλος ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος εδώ και 13 μήνες άδικα και χωρίς κανένα ουσιαστικό εις βάρος του στοιχείο. Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή, αλλά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, καθώς ο Β. Σταθόπουλος ζει με μόνο ένα νεφρό και έχει μόνιμη αναπνευστική δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με παράταση της προσωρινής του κράτησης θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καταθέσαμε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΕΟΔΥ για τις φυλακές εφαρμόζονται και κατά πόσο επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ θα προχωρήσουμε και σε όποια περαιτέρω κίνηση κριθεί αναγκαία.

Οι συνήγοροι
Γιώργος Κακαρνιάς
Αντωνία Λεγάκη

Πηγή:Efsyn .gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.