Περίπατοι στη Λογοτεχνία: Το “Μετέωρο Ταξίδι” της Στέλλας Ρωτού

Στέλλα Ρωτου
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΣΤΕΛΛΑ ΡΩΤΟΥ

ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Η μετέωρη περιπλάνηση της ανθρώπινης ψυχής

Ο Αντρέ Μωρουά έλεγε ότι «το διάβασμα ενός καλού βιβλίου είναι ένας ακατάπαυστος διάλογος, όπου το βιβλίο μιλάει και η ψυχή απαντάει».

Στο δεύτερο βιβλίο της με τον ενδεικτικό τίτλο “Μετέωρο ταξίδι”  μετά το πρώτο της  “μέσ’ από τις θάλασσες”, η Στέλλα Ρωτού με τη λιτή και καθαρά προσωπική χροιά της αφηγηματικής της φωνής μάς μιλάει για την ίδια τη ζωή, αλλά και για τις νοητικές και συναισθηματικές όψεις της καθημερινότητας του ανθρώπου.

Στα επί μέρους διηγήματα που συνθέτουν τη δεύτερη συλλογή της, η αφήγηση αυτοπρόσωπη κυρίως και σε τρίτο πρόσωπο    οι χαρακτήρες του βιβλίου της, δεν έχουν ταυτότητα – δεν υπάρχουν ονόματα, υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Το μετέωρο ταξίδι τους μας μεταφέρει στον δικό της κόσμο , όπου τον έχτισε σελίδα με σελίδα από της φαντασίας και του πραγματικού τα υλικά.
Κι όσο ξετυλίγονται εικόνες και δραματικές σκηνές, ανατροπές,- δεν λείπει η ένταση, και το ερωτικό στοιχείο – άλλο τόσο τα βαθύτερα νοήματα της ζωής, του έρωτα ,της αγάπης, της ελπίδας, του θανάτου  και της απώλειας ξεπηδούν από τις  γραμμές της σκέψης της.

«Και εσύ εκεί, βράχος ακλόνητος, βλέπεις , ακούς κι αισθάνεσαι τη φουρτούνα της ψυχής μου και μ’ έναν τρόπο μοναδικό, που μόνο εσύ γνωρίζεις καταλαγιάζεις του φόβους μου και την αγωνία του θανάτου ».

Από το διήγημα «Της θάλασσας»

124157234 698579897457070 8762983363707025551 n

Στα σύντομα αφηγήματα, που δομείται το καθένα γύρω από τη δική του ροή η Στέλλα Ρωτού ανατέμνει αριστοτεχνικά τον ψυχισμό του ανθρώπου, τις διαταραγμένες του σχέσεις , ένοχα καλά κρυμμένα μυστικά , το πάθος και τα κρυφά του πάθη – όλα ανθρώπινα, μα και απάνθρωπα ωστόσο. Και όπως διαδέχεται η μια ιστορία την άλλη και οι χαρακτήρες του βιβλίου αφήνουν το αποτύπωμα τους η συγγραφέας  με την πένα της  χαράσσει το φόντο μιας ρευστής πραγματικότητας της σημερινής κοινωνίας και με το απρόβλεπτο να παραμονεύει.

« …επιβιβάζομαι στο αεροπλάνο που με έκπληξη διαπιστώνω ότι είναι βυθισμένο στον πάτο της θάλασσας. Κάθομαι και μένω κατάπληκτη όταν δυο θέσεις μπροστά διακρίνω τον πατέρα μου μαζί με μια άγνωστη γυναίκα. »

Από το αφήγημα « Του φόβου »

Σημερινά τα σημεία προβληματισμού  μιας και εκφράζει την εποχή της- οι ήρωες της σημερινοί. Η Στέλλα Ρωτού δίνει σχήμα και μορφή, αναδεικνύει χαρακτήρες και ανθρώπους κοντινούς κι αναγνωρίσιμους, μοναχικούς, πληγωμένους και κυνηγημένους από τους εσωτερικούς τους φόβους , φοβίες κι αγωνίες, που γίνονται εφιάλτες –   κινούνται ως κοινές, ενίοτε κενές, εύθραυστες στο σύνολό τους συνηθισμένες ανθρώπινες φιγούρες που αιωρούνται σε τεντωμένο σχοινί μες στην απέραντη ανωνυμία του πλήθους.

«…από παιδί είμαι ευάλωτη στους αποχωρισμούς » λέει

Από το αφήγημα « Του φόβου »

Σε πολλά σημεία της αφήγησης πίσω από ένα κείμενο, μια πρόταση και λέξη είναι η συγγραφέας και τα βιώματά της που τα εκφράζει πότε ασυνείδητα και πότε συνειδητά και με την παρατηρητικότητα του ανθρώπου που ζητά να κατανοήσει τον εαυτό του και τους άλλους.

« Είχα κρύψει τα τραύματά μου βαθιά μέσα σ’ ένα συρτάρι, σκεπασμένο με μεταξωτά υφάσματα για να μην μπορεί κανείς να τα δει».

Από το διήγημα « Στη σοφίτα»

Εκείνο που εντυπωσιάζει επίσης είναι το εύρος και η δυναμική της θεματικής της που απλώνεται προς κάθε κατεύθυνση και  με την ευαίσθητη προσέγγιση της γραφής της στο πρόβλημα – δεν υπάρχει καίριο θέμα που να μην το θίγει.

Κι όταν φθάνεις με αμείωτο ενδιαφέρον στις τελευταίες σελίδες μια λεπτή μελαγχολία διαχέει  το κείμενό της «Τα Γράμματα στον πατέρα» και με  μια πικρία  που  την μοιράζεται με τον αναγνώστη.

Η Κύπρια συγγραφέας Στέλλα Ρωτού με ποιητική διάθεση στοχάζεται για την ασάλευτη περιπλάνηση του ανθρώπου στα άδυτα της φαντασίας και της πραγματικότητας, και με την  αλήθεια  που αποπνέει μοιάζει  σαν να  είναι αποκομμένος από αυτήν.

Το “Μετέωρο ταξίδι” στους κρυμμένους τόπους και τα τοπία της ανθρώπινης ψυχής είναι ο κύριος ήρωας αυτής της συλλογής.

 

…γράφει η Μαίρη Βασάλου, συγγραφέας στις Εκδόσεις Διάπλαση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25395758 10215512295703190 2740994160104770091 nΗ Στέλλα Ρωτού γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία της Κύπρου.

Το πρώτο της βιβλίο (μέσ’ από τις θάλασσες) εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη το 2018. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά σε Κύπρο και Ελλάδα. Συμμετείχε σε συλλογικές ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης

 

Περίπατοι στη Λογοτεχνία

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.