Με κλιμακωτό ωράριο και τεστ θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου

Sxoleia open
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων περιμένει σήμερα η κυβέρνηση για να δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν σήμερα, με την συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και οι εισηγήσεις τους θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ωστόσο να έχει δηλώσει στον ΣΚΑΪ, πως θεωρεί βέβαιο πως το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση των ΜΜΕ, υπήρξε και η απόφαση του αυστηρού lockdown ως την ερχόμενη Κυριακή, ως μία προληπτική κίνηση που θα φέρει μείωση των κρουσμάτων και θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων με μία μεγαλύτερη ασφάλεια. Στην κυβέρνηση θέλουν να αρχίσουν και πάλι τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία, σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες.

«Στόχος είναι να φτάσουμε με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των στόχων της κυβέρνησης.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων -Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης

Σύμφωνα με μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή), ενώ υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν, με την κα. Κεραμέως να έχει προτείνει ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Τα σενάρια για την τηλ-εκπαίδευση

Ενα από τα ζητήματα που επίσης αναμένεται απάντηση από το υπουργείο, είναι το ερώτημα αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, με τηλ-εκπαίδευση.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα που σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.

Θετικοί για το άνοιγμα των σχολείων οι λοιμωξιολόγοι

Οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων και σήμερα αναμένεται να δώσουν το «ΟΚ» στην κυβέρνηση. Παραμονές Πρωτοχρονιάς, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε στην ΕΡΤ πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και «αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Στα μέλη της επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα δημοτικά, διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας», είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», είπε.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο συγκρατημένες «φωνές» που τονίζουν πως αν αποδειχθεί πως τα μέτρα δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Γώγος: Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια

Από την πλευρά του, κρίσιμη χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικά στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των δημοτικών, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν επικαιροποιημένα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Σύψας: Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε άνοιγμα των σχολείων και να κλείσουν μετά από μία εβδομάδα

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας. «Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος.

Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου. Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.