Συνελήφθησαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σφαγή 19 ανθρώπων στο Β. Μεξικό

Mexiko su 1163935 mexico
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δώδεκα πολιτειακοί αστυνομικοί στην Ταμαουλίπας, στο βόρειο Μεξικό, συνελήφθησαν καθώς φέρονται να «συμμετείχαν» στη σφαγή 19 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πιθανόν ήταν μετανάστες, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η εισαγγελία προχθές Τρίτη, ενώ χθες Τετάρτη η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε πως καθαίρεσε 8 υπαλλήλους της εξαιτίας «παραλείψεων» που συνδέονται με την υπόθεση.

Στον τόπο της σφαγής και στην έρευνα που διενεργήθηκε συγκεντρώθηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι «τουλάχιστον 12 μέλη της πολιτειακής αστυνομίας συμμετείχαν» στις δολοφονίες, εξήγησε στον Τύπο ο εισαγγελέας της Ταμαουλίπας, ο Ίρβινγκ Μπάριος.

Την 23η Ιανουαρίου, ο εισαγγελέας ανακοίνωνε πως βρέθηκαν μέσα σε πυρπολημένα αυτοκίνητα τα απανθρακωμένα λείψανα 19 ανθρώπων, που εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους ήταν μετανάστες από τη Γουατεμάλα που ήθελαν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα, να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν πως στον τόπο του εγκλήματος αφαιρέθηκαν ή έγινε προσπάθεια να αλλοιωθούν αποδεικτικά στοιχεία, κατά τρόπο που ήγειρε υποψίες πως στη σφαγή ενέχονταν αστυνομικοί, κατά τον εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «πιθανή συμμετοχή» στο μακελειό, σημείωσε.

Η υπόθεση θυμίζει σε αρκετούς την απαγωγή και τη σφαγή, το 2014 στην Ιγουάλα (νοτιοδυτικά), 43 νέων που σπούδαζαν για να γίνουν δάσκαλοι, από διεφθαρμένους αστυνομικούς, συνεργάτες καρτέλ των ναρκωτικών.

Στη Γουατεμάλα, οικογένειες αυτοχθόνων Μάγια ανέφεραν ότι ανάμεσα στα θύματα της σφαγής στην Ταμαουλίπας φοβούνται πως είναι συγγενείς τους που είχαν αποφασίσει τον Ιανουάριο να προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ παράτυπα μέσω Μεξικού.

Οι υπηρεσίες του εισαγγελέα συνεργάζονται με τις μεξικανικές προξενικές αρχές στη Γουατεμάλα και χάρη σε αναλύσεις DNA μπόρεσαν να αναγνωρίσουν ως αυτό το στάδιο τα πτώματα δύο Γουατεμαλτέκων και δύο Μεξικανών.

Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται πως ήταν μετανάστες από τα υψίπεδα της Γουατεμάλας, περιοχή που υπέστη βαριά χτυπήματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης χρονιάς.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο Μεξικανός ιδιοκτήτης ενός από τα καμένα οχήματα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, ενός ημιφορτηγού. Το όχημα είχε κατασχεθεί εβδομάδες νωρίτερα, όταν είχαν συλληφθεί 66 παράτυποι μετανάστες στην πολιτεία Νουέβο Λεόν, αλλά επιστράφηκε σχεδόν αμέσως στον κάτοχό του, τον Χεσούς Μ., σύμφωνα με την εισαγγελία. Ο δεύτερος μεξικανός που αναγνωρίστηκε, ο Ντανιέλ Π., ήταν γνωστός στις αρχές για διακίνηση ανθρώπων.

Η υπηρεσία μετανάστευσης (INM) ανέφερε χθες ότι παύθηκαν, για «παραλείψεις σε διοικητικές διαδικασίες και πρωτόκολλα», που αφορούν το αυτοκίνητο το οποίο είχε κατασχεθεί, οκτώ υπάλληλοί της.

Η πολιτεία Ταμαουλίπας, στις μεξικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού, είναι ο συντομότερος δρόμος για να φθάσει κανείς στις ΗΠΑ ερχόμενος από νότο. Αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη: συμμορίες απαγάγουν για λύτρα ή δολοφονούν μετανάστες συχνά.

Εξάλλου για τον έλεγχο του τομέα Καμάργο, όπου βρέθηκαν τα πτώματα, συγκρούονται το καρτέλ της βορειοδυτικής περιοχής (Cártel del Noreste, προέκυψε όταν διασπάστηκε το καρτέλ Σέτας) και το καρτέλ του Κόλπου.

Η σφαγή επιτείνει την ανησυχία στο Μεξικό και στα φτωχά κράτη της κεντρικής Αμερικής για τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν οι μετανάστες που αποπειρώνται να φθάσουν στο αμερικανικό όνειρο.

Το Μεξικό σπαράσσεται από ενδημική βία, που αποδίδεται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως καρτέλ των ναρκωτικών που διεκδικούν τον έλεγχο των οδών διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η τότε κυβέρνηση κήρυσσε τον επιλεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», έχουν βρει βίαιο θάνατο πάνω από 300.000 άνθρωποι στη μεξικανική επικράτεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.