Αλέξης Τσίπρας ”κατεδάφισε” το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζιδάκι

Alexis tsipras
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δύο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις ανέλαβε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εργασία, μετά το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα του Κωστή Χατζηδάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 20%, την επόμενη μέρα της συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης, και παράλληλα δεσμεύτηκε για θέσπιση 35ωρου χωρίς μείωση της αμοιβής αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών, οι οποίες όμως σχεδιάζει να μειωθούν.

Το μεγαλύτερο βάρος των προτάσεων αφορά την αποκατάσταση και θωράκιση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους, την αποκατάσταση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα έμφαση και συγκεκριμένα μέτρα αφορούν τους εργολαβικούς εργαζόμενους που για δεκαετίες αποτελούν ένα εργατικό δυναμικό “δεύτερης ταχύτητας”, με περιορισμένα ή και ανύπαρκτα δικαιώματα. Όπως και τους τηλεργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα βιώνουν το εξουθενωτικό καθεστώς της διαρκούς “σύνδεσης”. Η τηλεργασία θα διέπεται από νέο θεσμικό πλαίσιο και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα το καθορίζουν, ενώ η παρεχόμενη εργασία τους θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ “μισθωτή εργασία από απόσταση”.

* Στην ίδια κατεύθυνση είναι η ολική ανατροπή όσον αφορά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Όχι μόνο ακυρώνεται ο νόμος Χατζηδάκη που μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά προβλέπεται αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου με νέες προσλήψεις, για αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και στόχο “ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία”.

* Επίσης προβλέπεται καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.