Βιασμοί, σεισμοί και κανιβαλισμοί…Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος

Paidoviastes
Facebook
Twitter
LinkedIn

Βιασμοί, σεισμοί και κανιβαλισμοί

Είναι όχι απλά εύλογη, αλλά προφανώς επιβαλλόμενη, η έντονη αντίδραση και αποδοκιμασία από το κοινωνικό σύνολο των συνταρακτικών αποκαλύψεων για τους βιασμούς και κατ εξακολούθηση σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης. Ένα απίστευτο κύκλωμα αδίστακτων εγκληματιών, που χωρίς όριο και φραγμό χρησιμοποίησαν ένα παιδί για την ικανοποίηση των σεξουαλικών τους ορέξεων.

Κεντρικό πρόσωπο και πρωταγωνιστής σε όλη αυτή την βδελυρή ιστορία ένας πενηντατριάχρονος «καθώς πρέπει κύριος» και ακολουθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περί τους 213, κυρίως «ευυπόληπτοι πολίτες» και  «καλοί οικογενειάρχες»…

Πρόκειται αναμφίβολα περί μιας ακόμα μαύρης σελίδας σήψης και διαφθοράς, που, πέρα από τη συνολική  αγανάκτηση-καταδίκη, διαχέει και το πνεύμα της ανησυχίας για το βαθμό διάβρωσης του κοινωνικού ιστού, από τέτοιας μεγάλης ηθικής κατάπτωσης μαζικά φαινόμενα. Και η ανησυχία εντείνεται, καθώς οι αποτρόπαιες αυτές εγκληματικές συμπεριφορές, προέρχονται από πρόσωπα πέραν κάθε υποψίας.

Βέβαια, όπως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται, οι πρωταγωνιστές τέτοιων ανομολόγητων εγκληματικών διαστροφών, έχουν επίγνωση των πολλαπλών κινδύνων από τυχόν αποκάλυψη. Για τούτο με περισσή επιμέλεια φροντίζουν να καλλιεργούν και να διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό «image», την εικόνα του επαγγελματικά καταξιωμένου, του κοινωνικά ευαίσθητου και του εθνικοκοινωνικά ενταγμένου σε αρχές και αξίες, που δήθεν με προσήλωση υπηρετούν. Και αντίστοιχα να αναπτύσσουν τον κύκλο των σχέσεων και επαφών με ανθρώπους τα μάλα κατέχοντες, από το χώρο της τοπικής κοινωνίας, του επαγγέλματος, της πολιτικής ακόμη και την Εκκλησίας.

Κάπως έτσι είχε διαμορφώσει το «προφίλ» του και ο πενηντατριάχρονος παιδοβιαστής, με ευρύτητα γνωριμιών, σχέσεων και δραστηριοτήτων. Έτσι είδαμε να είναι ενταγμένος στο κόμμα της ΝΔ, να φωτογραφίζεται με κυβερνητικούς και ανώτερους αξιωματούχους, χωρίς μάλιστα να αφήνει απέξω και την σύνδεσή του με την Εκκλησία, αναλαμβάνοντας ακόμη και επίτροπος σε ενοριακό ναό, πιστός στα χριστιανικά κελεύσματα…

Όμως, στις περιπτώσεις αυτές, αναπόφευκτα δημιουργούνται και οι ανάλογες «σκιές» στον ευρύτερο χώρο, όπου αυτός δραστηριοποιείται, Και επειδή στον πόλεμο, τον έρωτα και την πολιτική, κατά τη γνωστή ρήση και πρακτική, όλα επιτρέπονται, μοιραία υπήρξε και η ανάλογη στοχοποίηση.

Και εσπευσμένα πολλά κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη που εμφανίζονται σε φωτογραφίες κ.λ.π., σπεύδουν με δηλώσεις τους να αποστασιοποιηθούν και να καταδικάσουν απόλυτα όσα ανήκουστα του καταμαρτυρούν. Δηλώνοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουν και πολύ περισσότερο να αποδέχονται τα βδελυρά έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου προσώπου.

Η αποκάλυψη του απίστευτου αυτού φαινομένου κοινωνικής σήψης, βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφικής επικαιρότητας. Γιατί, πέραν των άλλων, κανείς δεν γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Ήδη άρχισαν να βγαίνουν ονόματα και να ακολουθούν συλλήψεις. Είναι διάχυτη η απορία για τις πραγματικές διαστάσεις του αμαρτωλού κυκλώματος.

Στα διάφορα σημαντικά γεγονότα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στo αποκορύφωμα, υπάρχει και ο αυτονόητος ανταγωνισμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πληρέστερη και με κάθε λεπτομέρεια πληροφόρηση, διεκδικώντας την προτίμηση του κοινωνικού συνόλου.

Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και αρνητικά φαινόμενα, που στο βωμό της τηλεθέασης, ακροαματικότητας και αναγνωσιμότητας, θυσιάζονται αδίστακτα στοιχειώδεις αρχές και αξίες, διασύρονται άσχετα πρόσωπα και ποδοπατούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, σε μία ιδιότυπη κανιβαλιστική λειτουργία, στο απαράδεκτο πλαίσιο της παράπλευρης συνέπειας.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρωτεύουσα υποχρέωση είναι η απόλυτη προστασία του ανήλικου θύματος, που μέσα από τις πρωτοφανείς εγκληματικές εμπειρίες, θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του και να λειτουργήσει στο χώρο του κοινωνικού συνόλου. Τεράστια και προφανώς ανεπούλωτα τα ψυχικά τραύματα που τη συνοδεύουν. Και είναι απαράδεκτο να επιχειρείται η άκρατη προβολή της ταυτότητας της 12χρονης, είτε άμεσα είτε έμμεσα με προσπάθειες περιγραφής της οικίας της ή άλλα στοιχεία, που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην υπόθεση, αλλά παράλληλα τροφοδοτούν φαινόμενα αρρωστημένης περιέργειας και «κουτσομπολίστικης» διάθεσης. Μεγενθύνουν στην ουσία ακόμη περισσότερο τις τραγικές επιπτώσεις σε βάρος της από την όλη αυτή πρωτοφανή περιπέτεια.

Άλλο αρνητικό φαινόμενο είναι η σύνδεση και περιφορά προσώπων του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του δράστη με εντυπώσεις σε βάρος τους, επί δικαίων και αδίκων. Και δεν μιλάμε βέβαια για τη σύζυγό του, που κατηγορείται ότι με οικονομικό αντάλλαγμα προς την οικογένεια του θύματος, επιχείρησε την αποσιώπηση. Εδώ πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης εγκλήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μιλάμε όμως για την ανάγκη αποφυγής κάθε άμεσου ή έμμεσου συσχετισμού συγγενικών προσώπων, που ενώ δεν είχαν την παραμικρή γνώση για τις εγκληματικές ενέργειες του πατέρα, αδελφού κ.λ.π., ξαφνικά δέχονται την επίθεση της δημοσιότητας, με τις αναπόφευκτες εντυπώσεις και συνέπειες.

Το κράτος Δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας. Και πάγια αρχή είναι ότι ο καθένας ευθύνεται ΜΟΝΟ για τις δικές του πράξεις και ενέργειες. Η άποψη της οικογενειακής ευθύνης και η αντίστοιχη γενίκευση εντάσσονται σε θεωρίες και θέσεις φασιστικών και ολοκληρωτικών αντιλήψεων, που δυστυχώς κατά καιρούς επανεμφανίζονται

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.