Τζέρι Λι Λιούις  Ενας Boogie – Woogie θρύλος Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Jerry lee lewis great balls of fire
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τζέρι Λι Λιούις 

Ενας Boogie – Woogie θρύλος

 Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Πρίν λίγες μέρες, με το τέλος του πιο ιστορικού μήνα του χρόνου , του Οκτώβρη, συνέθεσε την τελευταία νότα ζωής, ένας απο τους πιο μεγάλους μουσικούς της Ροκ  και Κάντρι μουσικής, ο Αμερικανός Τζέρι Λι Λιούις.

Jerry

Υπήρξε ιδιοφυής, ταλαντούχος, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, δημιουργός, αλλά και απίστευτα  ανταγωνιστικός, απρόβλεπτος, αλλαζών, σκληρός με ποινική κακοποιητική συμπεριφορά.

 

Γεννήθηκε στο Φέρριντει της πολιτείας Λουιζιάνα τον Σεπτέμβριο του 1935. Η οικογένεια του διακρίνοντας το ταλέντο του στη μουσική , υποθήκευσε τη μικρή φάρμα που είχε στην ιδιοκτησία της, προκειμένου να του αγοράσει πιάνο σε ηλικία 14 ετών.

Jerry lee lewis (1)

Η πρώτη του αντισυμβατική πράξη σημειώθηκε στην Ευαγγελική σχολή, όπου φοιτούσε, όταν έπαιξε το “Μy God is Real” σε boogie – woogie ρυθμό ( ένα είδος τζαζ μουσικής) πράγμα το οποίο και προκάλεσε την αποβολή του.

 

Το 1956 συμμετείχε στο διάσημο “Million dollar Quartet” με τον Τζόνι Κάς, τον Ελβις Πρίσλευ, και τον Κάρλ Πέρκινς.

 

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το τραγούδι “Crazy Arms” το οποίο πούλησε 300.000 αντίτυπα και λίγο μετά το Great Balls of Fire” που απογείωσε τη φήμη του.

Jerry lee lewis great balls of fire

Ο Τζέρι Λι Λιούις υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του απρόβλεπτος με έντονη κακοποιητική συμπεριφορά ως προς τους συνεργάτες , τους φίλους αλλά και τις συντρόφους του.

 

Είναι καταγεγραμμένες ιστορικά, πάμπολες παραβατικές συμπεριφορές σε φίλους και συνεργάτε, που κατέληγαν στο αστυνομικό τμήμα.

 

Μία απο αυτές ήταν όταν απείλησε με όπλο τον Ελβις Πρίσλευ και η ασφάλεια του καλλιτέχνη, ειδοποίησε την αστυνομία. Μία άλλη, όταν σε κάποια εκδήλωση για το Ροκ εν Ρόλ, έβαλε φωτιά στο πιάνο, επειδή το τελευταίο χειροκρότημα αφορούσε τον Τσακ Μπέρι.

 

Το ίδιο σκληρός όμως υπήρξε και με τις συντρόφους του. Παντρεύτηκε 7 φορές.

 

Ο πρώτος του γάμος έγινε σε ηλικία 16 ετών. Χώρισε πολύ σύντομα για να παντρευτεί  την επόμενη, πρίν καλά καλά πάρει το διαζύγιο.

 

 

Η τρίτη σύζυγος, ήταν η αιτία να αποβληθεί για μεγάλο διάστημα απο την διεθνή μουσική σκηνή και να τιμωρηθεί καλλιτεχνικά.

 

Είχε παντρευτεί την 13 ετών ανήλικη πρώτη του ξαδέλφη. Αργότερα εκείνη κατήγγειλε ότι την κακομεταχειριζόταν και ότι την είχε βιάσει.

 

Ωστόσο όλες οι γυναίκες τις οποίες παντρεύτηκε, δεν είχαν καλύτερη μεταχείριση.

Δύο λέγεται ότι πέθαναν απο αδιευκρίνιστες συνθήκες, μία απο πνιγμό και μία απο υπερβολική χρήση ουσιών. Αν και ποτέ δεν διευκρινίστηκαν οι πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν το θάνατό τους, υπήρξαν σαφείς υπαινιγμοί ότι προκλήθηκαν απο δική του αιτιότητα.

 

Ο Τζέρι Λι Λιουις απέκτησε 6 παιδιά απο τους γάμους του, εκ των οποίων τα δύο χάθηκαν πρόωρα.

Στροφή στην Κάντρι

Με την επιστροφή του απο τον αποκλεισμό και την τιμωρία για την τρίτη ανήλικη σύζυγο του, ο Τζέρι στράφηκε στην Κάντρι, δημιουργώντας και εδώ προυποθέσεις για θρυλικές δημιουργίες.

Κατέχει την 24η θέση στη λίστα των σπουδαιότερων Καλλιτεχνών όλων των εποχών.

Ήταν ο τελευταίος Ροκάς της πρώτης περιόδου της Ροκ μουσικής.

Πέθανε απο εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 87 ετών, στις 28 Οκτωβρίου.

Στη διαστημική αποστολή Apollo 14 ο Αμερικανός αστροναύτης που συμμετείχε στην αποστολή το 1971 έγραψε: «Αγαπητέ κύριε Λιούις, δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σημαντικό ήταν για μένα να ακούω τη μουσική σας βλέποντας τη Γη σαν μικροσκοπική μπάλα και 240.000 μίλια μακριά από το σπίτι μου»!

Αυτός ήταν ο Τζέρι Λί Λιούις! Ένας Θρύλος!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.